15 jun 2017 19:00

15 jun 2017 19:00

Mimskådespelaren Jonna lever sin dröm

SKÖVDE/STOCKHOLM: Vill inspirera unga att våga satsa på kultur

Mimskådespelaren Jonna Ljunggren från Tidan lever sin dröm och vill inspirera andra unga att våga satsa på kultur.
– Jag har alltid velat bli skådespelare, men det kändes väldigt långt bort, så stort och ogreppbart. Men det är verkligen inte det.

Jonna Ljunggren är uppvuxen på en hästgård utanför Tidan och har alltid haft ett behov av att uttrycka sig med dans, sång eller teater. Hon läste teater på Vadsbogymnasiet i Mariestad och hon gick Skara skolscen.

– På Skara skolscen hade vi en rörelselärare som var utbildad mimskådespelare, han tipsade mig om att utbildningen fanns. Då var jag inte riktigt mottaglig. Jag hade så många fördomar om vad det var och tänkte att det inte var något för mig.

I stället startade hon frigruppen Ett fri grupp. Och när hon skulle söka teaterhögskolan så råkade hon hitta mimskådespelarutbildningens sida.

– Jag läste om utbildningen och förstod: Det här är allt jag tycker om. Det här är jag!

Så hon sökte och kom in på första försöket. I fredags tog hon sin kandidatexamen efter tre år på Stockholms dramatiska högskola.

– Mina fördomar var att man aldrig pratade och att man inte fick jobb. Det stämmer inte och det är jätteroligt.

Hon ser mimskådespeleri som ett fysiskt hantverk. De har övat mycket på kroppskontroll och hur de kan förhålla sig till objekt som inte finns. Men det är bara en liten del.

– Utbildningen breddar verkligen mer än den smalnar av, säger Jonna och nämner bland annat akrobatik, text, dans och teater och att arbetsområdena således blir många.

Hon har fått jobb på Västmanlands teater i Västerås där hon, en musiker och en regissör/skådepelare ska låta förort och stad mötas med hjälp av barns texter och teckningar. Hon ska också sätta upp en feministisk skräckteater med frigruppen Maran på Världskulturmuseet i Göteborg.

Jonna vill uppmuntra andra unga att våga satsa på kultur.

– Jag har alltid velat bli skådespelare, men det kändes väldigt långt bort, så stort och ogreppbart. Men det är verkligen inte det. Jag vill lyfta alla små grejer som går att göra, som att spela teater på skolan, små grejer som gör att man hela tiden tar sig framåt. Det är viktigt att vi blandar upp kulturlivet i Sverige, det är peppigt att vara från landet och spela teater. Man har så mycket annan erfarenhet, man har verkligen något unikt, säger Jonna som till exempel haft nytta av att hon lärt sig att kasta lasso på hästgården.

Vad har du för dröm?

– Det är ju som att jag redan har uppnått min dröm i att ha fått chansen att kunna gå den här vägen. Jag vill fortsätta att påverka människor, förhoppningsvis till det bättre.

Jonna Ljunggren är uppvuxen på en hästgård utanför Tidan och har alltid haft ett behov av att uttrycka sig med dans, sång eller teater. Hon läste teater på Vadsbogymnasiet i Mariestad och hon gick Skara skolscen.

– På Skara skolscen hade vi en rörelselärare som var utbildad mimskådespelare, han tipsade mig om att utbildningen fanns. Då var jag inte riktigt mottaglig. Jag hade så många fördomar om vad det var och tänkte att det inte var något för mig.

I stället startade hon frigruppen Ett fri grupp. Och när hon skulle söka teaterhögskolan så råkade hon hitta mimskådespelarutbildningens sida.

– Jag läste om utbildningen och förstod: Det här är allt jag tycker om. Det här är jag!

Så hon sökte och kom in på första försöket. I fredags tog hon sin kandidatexamen efter tre år på Stockholms dramatiska högskola.

– Mina fördomar var att man aldrig pratade och att man inte fick jobb. Det stämmer inte och det är jätteroligt.

Hon ser mimskådespeleri som ett fysiskt hantverk. De har övat mycket på kroppskontroll och hur de kan förhålla sig till objekt som inte finns. Men det är bara en liten del.

– Utbildningen breddar verkligen mer än den smalnar av, säger Jonna och nämner bland annat akrobatik, text, dans och teater och att arbetsområdena således blir många.

Hon har fått jobb på Västmanlands teater i Västerås där hon, en musiker och en regissör/skådepelare ska låta förort och stad mötas med hjälp av barns texter och teckningar. Hon ska också sätta upp en feministisk skräckteater med frigruppen Maran på Världskulturmuseet i Göteborg.

Jonna vill uppmuntra andra unga att våga satsa på kultur.

– Jag har alltid velat bli skådespelare, men det kändes väldigt långt bort, så stort och ogreppbart. Men det är verkligen inte det. Jag vill lyfta alla små grejer som går att göra, som att spela teater på skolan, små grejer som gör att man hela tiden tar sig framåt. Det är viktigt att vi blandar upp kulturlivet i Sverige, det är peppigt att vara från landet och spela teater. Man har så mycket annan erfarenhet, man har verkligen något unikt, säger Jonna som till exempel haft nytta av att hon lärt sig att kasta lasso på hästgården.

Vad har du för dröm?

– Det är ju som att jag redan har uppnått min dröm i att ha fått chansen att kunna gå den här vägen. Jag vill fortsätta att påverka människor, förhoppningsvis till det bättre.