09 jun 2017 06:00

09 jun 2017 06:00

Körkonserter i Italien

KULTUR: Mariestadskör i Rom

Cantabilekören från Mariestad är nyss hemkomna från Rom där de framfört Vivaldi i två olika kyrkor. Det är andra gången kören sjunger i Vivaldis hemland.

I samband med gudstjänster och konserter har Cantabilekören, en av Svenska kyrkans körer, skaffat sig en bred publik på hemmaplan. För tre år sedan var kören i Venedig och framförde Vivaldis Gloria och i år var turen kommen till Italiens huvudstad Rom. 37 av 40 sångare var med på resan.

Kyrkorna som Cantabilekören sjöng i ligger i de centrala delarna av Rom. Den första och så gott som fullsatta konserten hölls i San Marcello som invigdes 1592 och den andra konserten var i Saint Pauls.

Förutom kören medverkade solister och orkester. Sopranen Liz-Marie Tammo sjöng solokantat och cembalisten Mayumi Kamata framträdde i lätta, spröda toner när hon spelade på sin cembalo. Dessutom medverkade mandolinisten Lars Forslund i spetsen av den lokala proffsorkestern som bestod av åtta personer. Även körens egna solister deltog, Johanna Kämpe och Liz-Marie, samt tre altar ur kören.

– Att än en gång få göra Vivaldi i hans hemland känns stort. En välapplåderande publik fick kören att slutligen sjunga Sommarpsalmen – en vänlig grönskas rika dräkt. Kanske är det på plats att sjunga hela verket i Mariestad och då helst med musikerna från Italien. Det vore något att bjuda Mariestadborna på, säger Bo Vallin.

I samband med gudstjänster och konserter har Cantabilekören, en av Svenska kyrkans körer, skaffat sig en bred publik på hemmaplan. För tre år sedan var kören i Venedig och framförde Vivaldis Gloria och i år var turen kommen till Italiens huvudstad Rom. 37 av 40 sångare var med på resan.

Kyrkorna som Cantabilekören sjöng i ligger i de centrala delarna av Rom. Den första och så gott som fullsatta konserten hölls i San Marcello som invigdes 1592 och den andra konserten var i Saint Pauls.

Förutom kören medverkade solister och orkester. Sopranen Liz-Marie Tammo sjöng solokantat och cembalisten Mayumi Kamata framträdde i lätta, spröda toner när hon spelade på sin cembalo. Dessutom medverkade mandolinisten Lars Forslund i spetsen av den lokala proffsorkestern som bestod av åtta personer. Även körens egna solister deltog, Johanna Kämpe och Liz-Marie, samt tre altar ur kören.

– Att än en gång få göra Vivaldi i hans hemland känns stort. En välapplåderande publik fick kören att slutligen sjunga Sommarpsalmen – en vänlig grönskas rika dräkt. Kanske är det på plats att sjunga hela verket i Mariestad och då helst med musikerna från Italien. Det vore något att bjuda Mariestadborna på, säger Bo Vallin.