Drygt 30 amatörer ställer ut

MARIESTAD: ABF:s årliga elevutställning

ABF:s studiecirklar i akvarell och oljemålning har mynnat ut i en utställning med inte mindre än 66 verk av drygt 30 olika konstnärer.

Under terminen har ABF haft nio olika studiecirklar för akvarell och oljemåleri. De drygt 30 konstnärerna har färdigställt ett eller två verk var som i helgen visas upp i hantverkslokalen på Stockholmsvägen.

Anngret Svensson, som är ledare för tre av studiecirklarna, berättar att hon i nybörjargrupper brukar inleda med lekfulla övningar för att väcka lusten att måla.

– Om jag skulle börja med massa teknik skulle de antagligen inte komma tillbaka, säger hon.

I de mer avancerade grupperna får deltagarna själva berätta vad de vill öva på eller lära sig. Ezzard Keymer lär ut oljemåleri och har en grupp som enligt Ezzard själv gått från nybörjare till proffs sedan de började måla för många terminer sedan.

– Lekfullheten är viktigast. Tekniken tillåter så många olika stilar; det finns inga begränsningar. Jag försöker att inte lära ut ett recept, förklarar Ezzard.

Viktigt med färg

De båda ledarna upplever att det första problemet eleverna stöter på är vad de ska måla. Senare i processen kan det handla om färgval eller teknik.

– De som målar akvarell målar ofta för torrt i början, akvarell ska vara flödigt, säger Anngret.

Utställningen har öppet denna och nästkommande helg.

19 maj 2017 06:00

19 maj 2017 06:00