Ett kulturellt vårtecken

KONST: Ateljéernas återkomst när konstnärerna bjuder in

Från Nyestan till Katthavet, vidare mot Gamla stan, centrum och den forna paradgatan. Öppna ateljéer ger en chans att se sig omkring i Mariestad. Lite konst får man på köpet.

Biotoperna varierar, precis som utbudet, när 14 konstnärer i Mariestad bjuder in allmänheten till årets upplaga av Öppna ateljéer.

Traditionen bjuder att arrangemanget ska hållas helgen närmast vårdagjämningen, vilket innebär att det i år sker den 18 och 19 mars. Bland deltagarna, denna tolfte gång i ordningen, finns både nykomlingar och rutinerade rävar.

Fem i Nyestan

Till de senare hör definitivt Anngret Svensson. Liksom i fjol visar hon sina akvareller i ett galleri på Aspetorpsgatan 8. Bland ”rävarna” finns också Susanne Johansson, som sin vana trogen öppnar sitt hem på Aspetorpsgatan 4 för besökare. Hon visar en hel del färskt oljemåleri medan vapendragaren, i dessa sammanhang, Pia-Lena Carlsson väljer att ställa ut återbrukskonst. På samma adress finns två av årets debutanter: Anke och Björn Lenngren. De har visserligen en egen ateljé hemma på tomten på Snuggen, men väljer att låna ett rum hos Johansson för att visa sitt måleri i olja och akryl.

– Ateljén är för liten för att bjuda in folk, säger Anke. Men vi är där mycket och målar.

Grafik och olja

Faktum är annars att evenemanget gör mer skäl för sitt namn än vanligt. På flera av konstrundans hållplatser är det just ateljéer som öppnar. I Ateljé Baggen på Norra vägen visar exempelvis Birgit Backman och Ulrika Mälke vad de sysslar med i grafikväg.

I Konstresidenset på Kungsgatan finns Marianne Förars med eget måleri och grafik, men där finns också en gäst: Kristin Ekström från Lerum – en ny bekantskap i sammanhanget. Hon har inte ställt ut i Mariestad tidigare.

– Jag gör porträtt och människor i olja, berättar Kristin.

Vind och torg

Även på bibliotekets vindsvåning finns tre medverkande ateljéer. Ezzard Keymers, Lars Larssons och Håkan Thunborg.

– Jag visar digitala bilder, men besökarna får förstås kolla läget i ateljén, säger Ezzard som delar den västra vindsdelen med Lars Larsson.

I Larssons ateljé pågår oljemåleri med Maya-tema.

Vad som pågår hos Håkan Thunborg får besökarna däremot inte se. Det är hemligt. Men han lovar att det kommer att finnas annat att titta på. Oljemåleri är det som gäller där.

Förra året kunde Gun-Britt ”Mimmi” Sandberg visa sin ateljé, men den gick hon miste om då Bertha Petterssons hus såldes, så i år visas hennes oljemåleri i stället i ABF:s lokal vid Gamla torget. Där delar hon utställningsyta med Raili Sarja, även hon oljemålare.

17 mar 2017 06:00

17 mar 2017 16:25