16 mar 2017 20:13

16 mar 2017 20:13

Kunglig glans över smakfull vernissage

MODE: Stig och Bo Dahlin gjorde Millesgårdens utställning om Marianne Bernadottes unika garderob

Det är inte vilken garderob som helst som nu visas på Millesgården, det avslöjas redan i utställningens titel: Chanel, Balmain, Dior. Marianne Bernadotte – en stilikon.
I går invigdes den av Kronprinsessan.

Det hör inte till vanligheterna att Millesgårdens utställningar på Waldemarsudde i Stockholm har någon koppling till Mariestad. Men den som öppnade på torsdagen har faktiskt det: Projektledare för utställningen om Marianne Bernadotte och hennes kläder är nämligen Mariestadsbon Stig Dahlin och hans bror Bo.

Bröderna Dahlin är goda vänner till Marianne Bernadotte och har gjort flera utställningar, både om henne och om hennes make, Sigvard Bernadotte. Därför var det kanske inte särskilt långsökt att de blev tillfrågade om att vara curatorer vid den nu aktuella utställningen på Millesgården.

Egen favorit

Där visas ett stort urval av kläder som burits av Marianne Bernadotte under de senaste 50 åren – haute couture från flera av de största modehusen. Förutom dem som nämns i utställningens titel finns exempel från Yves Saint Laurent, Nina Ricci, Azzaro, Valentino, Balenciaga, Erik Mortensen och även Pär Engsheden, berättar Stig Dahlin.

– Marianne blev faktiskt utsedd till en av världens tio bäst klädda kvinnor, av haute couture-syndikatet 1985.

Det ligger mycket jobb bakom, men Stig är väldigt nöjd med utställningen, som ju visas i en spännande miljö.

Hans favorit bland utställningsobjekten är en Balmain från 1976, som Marianne bar i samband med prins Bertils och Lilians bröllop. Den har fått en hedersplats bland skulpturerna. Den klänning Marianne själv gillar bäst, även det en Balmain, hade hon på sig vid invigningen i går.

Stig och Bo Dahlin har även tagit med texter om personen Marianne Bernadotte; bland annat om hennes insatser för forskning kring dyslexi och engagemang för människor med funktionsnedsättningar.

– Klädintresset är egentligen det minsta hon bör bli ihågkommen för, tycker Stig. Men faktum är också att det inte finns någon annan i Sverige som har en sådan garderob.

Det hör inte till vanligheterna att Millesgårdens utställningar på Waldemarsudde i Stockholm har någon koppling till Mariestad. Men den som öppnade på torsdagen har faktiskt det: Projektledare för utställningen om Marianne Bernadotte och hennes kläder är nämligen Mariestadsbon Stig Dahlin och hans bror Bo.

Bröderna Dahlin är goda vänner till Marianne Bernadotte och har gjort flera utställningar, både om henne och om hennes make, Sigvard Bernadotte. Därför var det kanske inte särskilt långsökt att de blev tillfrågade om att vara curatorer vid den nu aktuella utställningen på Millesgården.

Egen favorit

Där visas ett stort urval av kläder som burits av Marianne Bernadotte under de senaste 50 åren – haute couture från flera av de största modehusen. Förutom dem som nämns i utställningens titel finns exempel från Yves Saint Laurent, Nina Ricci, Azzaro, Valentino, Balenciaga, Erik Mortensen och även Pär Engsheden, berättar Stig Dahlin.

– Marianne blev faktiskt utsedd till en av världens tio bäst klädda kvinnor, av haute couture-syndikatet 1985.

Det ligger mycket jobb bakom, men Stig är väldigt nöjd med utställningen, som ju visas i en spännande miljö.

Hans favorit bland utställningsobjekten är en Balmain från 1976, som Marianne bar i samband med prins Bertils och Lilians bröllop. Den har fått en hedersplats bland skulpturerna. Den klänning Marianne själv gillar bäst, även det en Balmain, hade hon på sig vid invigningen i går.

Stig och Bo Dahlin har även tagit med texter om personen Marianne Bernadotte; bland annat om hennes insatser för forskning kring dyslexi och engagemang för människor med funktionsnedsättningar.

– Klädintresset är egentligen det minsta hon bör bli ihågkommen för, tycker Stig. Men faktum är också att det inte finns någon annan i Sverige som har en sådan garderob.