16 feb 2017 14:05

16 feb 2017 14:05

Performancekonstnär med ikonstatus

KONST: Xiao Lu gästar Konstmuseet i Skövde

Den kinesiska konstnären Xiao Lu är i det närmaste en ikon inom konstlivet i Kina. På konstmuseet i Skövde visas nu hennes utställning Polar och under vernissagen på torsdagen genomförde hon en konstperformance, då allt kunde hända.
– Vänta det oväntade, sa hon innan.

Konstnären Xiao Lu (född 1962) kallas ofta för feminist, orädd rebell och har ikonstatus i Kina. Hon trädde in på konstscenen 1989, och det bokstavligt talat med en smäll. Det var under vernissagen för den allra första visningen av samtidskonst på ett statligt museum som hon chockade publiken med att skjuta på sitt eget konstverk.

Med en skarpladdad armépistol demonstrerade hon mot förtryck i landet. Det beskjutna konstverket Dialog är fortfarande ett av de mest kända samtida verken i Kina. Efter detta inledde hon en 15 år lång exil i Australien, men numera bor hon åter i Peking.

Flera av Xiao Lus tidigare performancekonstverk finns att se på tv i utställningen. Med både feministisk och ibland roande udd visar hon till exempel Wedding, här bärs hon in i en kista till bröllopsceremonin. I Sperm intervjuas män som kommer till en spermabank och i Drunk super hon sig helt redlös på rödvin inför publik. Drunk slutade med ambulansfärd, det hände även vid hennes performance på visningen av Polar under Bejing live i Peking. Då skulle hon hacka sig ut ur en isgrotta som hon var instängd i, men kniven slant och skar upp handen så illa att muskler och senor skars av.

– Det kommer att bli en lugnare performance i Skövde, skrattar hon, men det blir något med isblock, vatten och bläck. Vi får se vad som händer, säger Xiao Lu. Man kan vänta sig det oväntade.

Utställningen på konstmuseet har arbetats fram med hjälp av curatorn Jonas Stampe som själv delvis bor i Kina och känner landets konstscen, han har även skrivit en informativ text om Xiao Lus konstnärskap.

Konstnären Xiao Lu (född 1962) kallas ofta för feminist, orädd rebell och har ikonstatus i Kina. Hon trädde in på konstscenen 1989, och det bokstavligt talat med en smäll. Det var under vernissagen för den allra första visningen av samtidskonst på ett statligt museum som hon chockade publiken med att skjuta på sitt eget konstverk.

Med en skarpladdad armépistol demonstrerade hon mot förtryck i landet. Det beskjutna konstverket Dialog är fortfarande ett av de mest kända samtida verken i Kina. Efter detta inledde hon en 15 år lång exil i Australien, men numera bor hon åter i Peking.

Flera av Xiao Lus tidigare performancekonstverk finns att se på tv i utställningen. Med både feministisk och ibland roande udd visar hon till exempel Wedding, här bärs hon in i en kista till bröllopsceremonin. I Sperm intervjuas män som kommer till en spermabank och i Drunk super hon sig helt redlös på rödvin inför publik. Drunk slutade med ambulansfärd, det hände även vid hennes performance på visningen av Polar under Bejing live i Peking. Då skulle hon hacka sig ut ur en isgrotta som hon var instängd i, men kniven slant och skar upp handen så illa att muskler och senor skars av.

– Det kommer att bli en lugnare performance i Skövde, skrattar hon, men det blir något med isblock, vatten och bläck. Vi får se vad som händer, säger Xiao Lu. Man kan vänta sig det oväntade.

Utställningen på konstmuseet har arbetats fram med hjälp av curatorn Jonas Stampe som själv delvis bor i Kina och känner landets konstscen, han har även skrivit en informativ text om Xiao Lus konstnärskap.

  • Roland Svensson