En avklädd komedi i lokal miljö

NÖJE: Mamut repeterar

En klassiker anpassad till lokal miljö med en träffande och aktuell situation, dessutom avklätt. Det är inte lite Mariestads Musikteater, Mamut, lovar med årets uppsättning ”Allt sa´ av”.

Dans, sång och avklätt. MT träffar ett glatt och taggat gäng Mamutar mitt i den intensiva repetitionsperioden av den lokala varianten av filmen ”The full Monty”.

Ensemblen består av 18 artister, med några kända ansikten från tidigare uppsättningar. Två nykomlingar syns i den manliga stripteasegruppen, som inte var helt lätt att rollsätta.

– Vi ville ha en åldersblandning i gruppen och det var svårt att få äldre sökande. Men efteråt har vi fått ett tiotal intresseanmälningar, berättar regissören Simon Swahnström och konstaterar att det här med att strippa kan vara känsligt.

Intensiv period

Mamut repeterar onsdagskvällar samt helger på Tunaholmsskolan. Ett hektiskt liv för deltagarna. Men värt, om man lyssnar på röster ur ensemblen. Sorl och skratt i pausen vittnar om god sammanhållning och ett roligt gäng. Det är kärnan i själva drivkraften, enligt den yngste deltagaren, elvaårige Nils Jakobsson, som tidigare synts i två av Mamuts sommaruppsättningar.

– Jag gillar att sjunga och dansa, men det roligaste är allt runt omkring, säger han.

Musikfilm

Simon Swahnström, som tidigare varit med i Mamut två gånger, regisserar nu för första gången.

– Det går förvånansvärt bra med tanke på att deltagarna är minst sagt utspridda, en jobbar i Kina till exempel. Men vi har gjort ett ordentligt förarbete under hösten och nu börjar vi putsa till det lite, säger han.

”Allt sa´ av” kan snarare beskrivas som en film med mycket musik än en musikal, enligt Simon.

– Den har inte riktigt det här klassiska musikal–draget: ”nu känner jag så mycket att jag måste sjunga” utan är framför allt en rolig pjäs.

Ett nytt grepp är också att en person, Linnea Eriksson, står för nästan all sång (ackompanjerat av kör). Hon känner sig lugn inför premiären.

– Grunden är lagd och replikerna sitter mestadels, nu gäller det att hitta meningen bakom dem, säger hon.

Hur avklätt?

MT får ett smakprov på några av scenerna. Dansen framförs till igenkännande och medryckande discomusik. När stripteasegruppen ska repa sitt lyft–nummer är det viktigt att alla är med på vad de ska göra, annars kan det gå illa, påminner någon. Casper Ericsson, som varit med i Mamut sedan start, spelar en av de manliga stripporna.

– Repetitionerna går bra, men det är lite nervöst för det är mycket som ska sitta. Det gäller att inte känna sig för trygg, säger han.

Hur mycket klär ni av er egentligen?

– Allt sa´ av, inga mer kommentarer...

Conny Eriksson och Erik Sjöholm är de två nykomlingarna i ensemblen.

– De är jätteduktiga och alltid förberedda. Eftersom de inte har någon tidigare erfarenhet går det att forma dem från grunden, det är väldigt lyxigt, konstaterar Simon.

Allt sa´ av har premiär på Jubileumsteatern den 25 februari.

  • Tove Gontran

Allt sa´ av

När stadens stora arbetsgivare stänger för gott samlas de före detta industriarbetarna på Arbetsförmedlingen med dystra framtidsutsikter. Men en kväll anordnas en tjejkväll på Stadshotellet med manliga strippor. De två före detta lagerarbetarna Adde och Ola följer storögt spektaklet. Behovet av pengar driver Adde till en galen idé: att starta upp en egen grupp för manlig striptease.

Allt sa´ av är en lokal variant av den brittiska succéfilmen ”The Full Monty” från 1998.

Källa:

11 jan 2017 20:00

12 jan 2017 07:08