14 okt 2016 06:00

14 okt 2016 06:00

Pippi till Mariestad

MARIESTAD: Hög igenkänningsfaktor

På söndag får Karlsholme besök av Pippi Långstrump och hennes vänner och ovänner.
– Sagan är outstanding, säger producenten Göran Lohne.

Kultkompaniet har gjort barnteater i tjugo år och sedan hösten 2015 turnerar de med en Pippi Långstrump-föreställning. Nästan 30 000 personer har sett föreställningen som riktar sig till barn från tre år och uppåt.

– Det är en jätteupplevelse med massor av skratt, berättar producenten Göran Lohne.

Föreställningen som bygger på Astrid Lindgrens originaltext har uppskattats både av barn och vuxna. I första akten får besökarna träffa Kling och Klang och titta på när pippi går på cirkus. I akt två är det kafferep hos Tommy och Annikas mamma och de tre vännerna retar gallfeber på läraren i skolan.

– Det roligaste är när vuxna säger att ”det här är ju lika roligt för oss”. Vi har hållit på länge så vi har en del poänger som kan vara lite tvetydliga; som vuxna kan tolka på ett sätt och barn på ett annat. Det är det vi strävar efter, säger Göran Lohne som förutom producentrollen även spelar ett antal småroller i föreställningen, han berättar skämtsamt att han bland annat är lilla gubbens rumpa.

Pippi Långstrump skrevs på 1940-talet, men trots det är hon fortfarande aktuell och populär, framför allt bland barn.

– Igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Barnen vill vara som pippi, man vill ju kunna allt. Hon går sin egen väg, det gillar barn.

Kultkompaniet har gjort barnteater i tjugo år och sedan hösten 2015 turnerar de med en Pippi Långstrump-föreställning. Nästan 30 000 personer har sett föreställningen som riktar sig till barn från tre år och uppåt.

– Det är en jätteupplevelse med massor av skratt, berättar producenten Göran Lohne.

Föreställningen som bygger på Astrid Lindgrens originaltext har uppskattats både av barn och vuxna. I första akten får besökarna träffa Kling och Klang och titta på när pippi går på cirkus. I akt två är det kafferep hos Tommy och Annikas mamma och de tre vännerna retar gallfeber på läraren i skolan.

– Det roligaste är när vuxna säger att ”det här är ju lika roligt för oss”. Vi har hållit på länge så vi har en del poänger som kan vara lite tvetydliga; som vuxna kan tolka på ett sätt och barn på ett annat. Det är det vi strävar efter, säger Göran Lohne som förutom producentrollen även spelar ett antal småroller i föreställningen, han berättar skämtsamt att han bland annat är lilla gubbens rumpa.

Pippi Långstrump skrevs på 1940-talet, men trots det är hon fortfarande aktuell och populär, framför allt bland barn.

– Igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Barnen vill vara som pippi, man vill ju kunna allt. Hon går sin egen väg, det gillar barn.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist