29 sep 2016 14:28

29 sep 2016 14:28

Ovationer i Tyskland

HOHENSTEIN: Svensktysk körkonsert blev succé

Torsö vokalensemble är hemma igen efter ett musikaliskt äventyr i Tyskland.
– Det blev verkligen en brygga mellan länderna, konstaterar Anders Rosén.

Torsö vokalensemble är nyligen hemkomna från en körresa till tyska Hohenstein. I Tyskland välkomnades de av två tyska manskörer vars repertoarer skiljde sig markant mot Torsökörens. En tysk manskör sjunger ofta romantik eller vandringssånger, berättar Anders Rosén, körledare och dirigent från Torsö.

– De blev otroligt fascinerade av den skandinaviska körklangen och den nordiska körlyriken, säger Anders.

På konsterten i Hohensteinhalle fanns nästan 400 personer i publiken, rekord för Torsö vokalensemble och fler än de tyska körerna hade räknat med.

– När vi sjöng var det knäpptyst, trots att det var nästan 400 personer som åt buffé under tiden.

– Mellan sångerna brakade applåder, publiken stod upp och skrev av hänförelse, berättar Anders och konstaterar att berömmet gjorde gott för körens självförtroende.

– Det var som att vi gjorde mål varenda låt, den feelingen, som en sportarena. Häftigt.

Konserten inleddes med att de tre körerna gick in till tre versioner av ”Vi går över daggstänkta berg”, på tyska. Torsökören bjöd sedan på låtar av Evert Taube, några engelska sånger och ett par kärleksvisor. Det hela avslutade med att körerna gemensamt framförde Abbas ”Thank you for the music” och ”Anthem” från Chess.

– Vi brakade av det med en bredsida, alla tre körerna tillsammans, det blev ett himla tryck.

I publiken satt en känt orkester- och kördirigent, Volker Schneider, som i en recension senare skrev: ”Detta var körmusik av finaste snitt från Sverige som vi fick höra denna kväll. Det var heller ingen gest av hövlighet att denna ensemble fick kvällens största utrymme.”

Samarbetet med de tyska körerna kommer sig av att Torsökörens tyska medlem Manfred Flakowski tidigare sjungit i en av körerna. Tillsammans med Anders Rosén smed han planer på att göra någon form av utbyte. Under nästa år kommer de tyska koristerna till Sverige för del två i samarbetet.

Torsö vokalensemble är nyligen hemkomna från en körresa till tyska Hohenstein. I Tyskland välkomnades de av två tyska manskörer vars repertoarer skiljde sig markant mot Torsökörens. En tysk manskör sjunger ofta romantik eller vandringssånger, berättar Anders Rosén, körledare och dirigent från Torsö.

– De blev otroligt fascinerade av den skandinaviska körklangen och den nordiska körlyriken, säger Anders.

På konsterten i Hohensteinhalle fanns nästan 400 personer i publiken, rekord för Torsö vokalensemble och fler än de tyska körerna hade räknat med.

– När vi sjöng var det knäpptyst, trots att det var nästan 400 personer som åt buffé under tiden.

– Mellan sångerna brakade applåder, publiken stod upp och skrev av hänförelse, berättar Anders och konstaterar att berömmet gjorde gott för körens självförtroende.

– Det var som att vi gjorde mål varenda låt, den feelingen, som en sportarena. Häftigt.

Konserten inleddes med att de tre körerna gick in till tre versioner av ”Vi går över daggstänkta berg”, på tyska. Torsökören bjöd sedan på låtar av Evert Taube, några engelska sånger och ett par kärleksvisor. Det hela avslutade med att körerna gemensamt framförde Abbas ”Thank you for the music” och ”Anthem” från Chess.

– Vi brakade av det med en bredsida, alla tre körerna tillsammans, det blev ett himla tryck.

I publiken satt en känt orkester- och kördirigent, Volker Schneider, som i en recension senare skrev: ”Detta var körmusik av finaste snitt från Sverige som vi fick höra denna kväll. Det var heller ingen gest av hövlighet att denna ensemble fick kvällens största utrymme.”

Samarbetet med de tyska körerna kommer sig av att Torsökörens tyska medlem Manfred Flakowski tidigare sjungit i en av körerna. Tillsammans med Anders Rosén smed han planer på att göra någon form av utbyte. Under nästa år kommer de tyska koristerna till Sverige för del två i samarbetet.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist