09 sep 2016 06:00

09 sep 2016 06:00

Filmstudion ger smala filmer chansen

MARIESTAD: Snart startar filmstudions höstvisningar

Åtta tankeväckande filmer med åtta olika nationaliteter finns på filmstudions höstprogram.
– Jag vill att vi ska visa filmer som besökarna inte visste att de ville se, säger Anneli Funcke, ordförande i Mariestads filmstudio.

Filmerna ska beröra och det mångkulturella perspektivet är viktigt. Till skillnad från de, oftast amerikanska eller engelska, filmerna som når en bred publik så har filmstudion valt produktioner från bland annat Japan, Turkiet, Australien och Island. Även den svenska filmen Sophelikoptern finns på programmet. En roadmovie på romani som Anneli beskriver som ”underfundig”.

I årets filmer har barnen en tydlig röst och får ta plats, något som Anneli har saknat tidigare. Hur frånvarande vuxna påverkar barns liv är ett återkommande tema. Extra tydligt blir det i ”Den andra mamman” där en mamma har flyttat från sin familj för att arbeta som hushållerska och konfronteras av sin snart vuxna dotter.

Flickors frihet

En av Annelis personliga favoriter är den turkiska filmen Mustang där huvudkaraktärerna är fem föräldralösa tonårssystrar som kämpar för sin frihet, en aktuell film i och med debatten om barnäktenskap i Turkiet.

– Flickornas frihetskänsla och deras vägran att underkasta sig är framstående i filmen, säger Anneli.

Orolig för höjd moms

Nästa år ska momsen på biobiljetter höjas, något som oroar Anneli och filmstudion, som vill att smala filmer ska kunna visas även i mindre städer.

– Det är små biografer som drabbas hårdast. Vi vill att även lilla Mariestad ska kunna visa en stor bredd av filmer med djup, säger hon.

Dottern, Under körsbärsträden, Taxi Teheran, Mästerskapet och Bland män och får, visas också på biografen i höst. Anneli menar att filmstudion får besökarna att se olika typer av filmer i stället för att bara zappa bort en okänd produktion hemma i tvsoffan.

– Många fortsätter att tänka på filmerna när de kommer hem efteråt, konstaterar hon.

Säsongen inleds med filmen Mustang den 20 september.

Filmerna ska beröra och det mångkulturella perspektivet är viktigt. Till skillnad från de, oftast amerikanska eller engelska, filmerna som når en bred publik så har filmstudion valt produktioner från bland annat Japan, Turkiet, Australien och Island. Även den svenska filmen Sophelikoptern finns på programmet. En roadmovie på romani som Anneli beskriver som ”underfundig”.

I årets filmer har barnen en tydlig röst och får ta plats, något som Anneli har saknat tidigare. Hur frånvarande vuxna påverkar barns liv är ett återkommande tema. Extra tydligt blir det i ”Den andra mamman” där en mamma har flyttat från sin familj för att arbeta som hushållerska och konfronteras av sin snart vuxna dotter.

Flickors frihet

En av Annelis personliga favoriter är den turkiska filmen Mustang där huvudkaraktärerna är fem föräldralösa tonårssystrar som kämpar för sin frihet, en aktuell film i och med debatten om barnäktenskap i Turkiet.

– Flickornas frihetskänsla och deras vägran att underkasta sig är framstående i filmen, säger Anneli.

Orolig för höjd moms

Nästa år ska momsen på biobiljetter höjas, något som oroar Anneli och filmstudion, som vill att smala filmer ska kunna visas även i mindre städer.

– Det är små biografer som drabbas hårdast. Vi vill att även lilla Mariestad ska kunna visa en stor bredd av filmer med djup, säger hon.

Dottern, Under körsbärsträden, Taxi Teheran, Mästerskapet och Bland män och får, visas också på biografen i höst. Anneli menar att filmstudion får besökarna att se olika typer av filmer i stället för att bara zappa bort en okänd produktion hemma i tvsoffan.

– Många fortsätter att tänka på filmerna när de kommer hem efteråt, konstaterar hon.

Säsongen inleds med filmen Mustang den 20 september.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist