08 sep 2016 12:07

08 sep 2016 12:08

Hallå där...

... Mariestadskonstnären Birgit Backman, 80, som på lördag har vernissage för sin utställning ”Uttryck - intryck” på Galleri Hova.

Vad kommer besökarna att få se?

– Jag har använt mig av olika tekniker. Pappografi, tuschlaveringar och blandteknik med torrnål på plexiglas och monotypi. Det har blivit mycket djur, många hundar och på sista tiden en del fåglar. Jag var på en krokikurs där en hund var modell. Där gjorde vi snabba laveringar i tusch som jag har med mig till utställningen.

Hur har det varit att arbeta med utställningen?

– Det har varit så roligt. Inte ens trädgårdsarbete - som jag också älskar - har slagit den här känslan. I perioder jobbar jag nästan varje dag, men jag kan inte måla lika länge som förr, jag är ju ändå 80 år och kroppen säger ifrån.

Har du fler projekt på gång?

– Samtidigt som vernissagen i Hova på lördag så är det vernissage för en utställning i Åmål konsthall där jag deltar med fem bilder.

Kommer du någonsin sluta måla?

– Det går inte att sluta! Det här med att göra bilder är något jag har gjort ända sedan barnsben, då tecknade jag på allt jag kunde hitta. Kanske om jag får en allvarlig fysisk sjukdom, men då kommer jag antagligen ändå teckna lite vid sjukbädden.

Vad kommer besökarna att få se?

– Jag har använt mig av olika tekniker. Pappografi, tuschlaveringar och blandteknik med torrnål på plexiglas och monotypi. Det har blivit mycket djur, många hundar och på sista tiden en del fåglar. Jag var på en krokikurs där en hund var modell. Där gjorde vi snabba laveringar i tusch som jag har med mig till utställningen.

Hur har det varit att arbeta med utställningen?

– Det har varit så roligt. Inte ens trädgårdsarbete - som jag också älskar - har slagit den här känslan. I perioder jobbar jag nästan varje dag, men jag kan inte måla lika länge som förr, jag är ju ändå 80 år och kroppen säger ifrån.

Har du fler projekt på gång?

– Samtidigt som vernissagen i Hova på lördag så är det vernissage för en utställning i Åmål konsthall där jag deltar med fem bilder.

Kommer du någonsin sluta måla?

– Det går inte att sluta! Det här med att göra bilder är något jag har gjort ända sedan barnsben, då tecknade jag på allt jag kunde hitta. Kanske om jag får en allvarlig fysisk sjukdom, men då kommer jag antagligen ändå teckna lite vid sjukbädden.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist