02 sep 2016 06:00

08 sep 2016 12:05

Fotografier om utbrändhet

MARIESTAD: Mirjam berättar om läkningsprocessen

”En sång för livet” heter utställningen om Mirjam Hectors personliga resa från utbrändhet tillbaka till livet.
– Jag hoppas att man får hopp av utställningen. Var man än befinner sig så måste man våga drömma om att man en dag kommer att må bra igen, säger Mirjam.

På lördag är det vernissage på Panncentralen. Utställaren är Mirjam Hector, 46, som genom konsten skildrar sina känslor och tankar från tiden som utbränd och den långa vägen tillbaka. Filmen och fotografierna speglar olika delar av utbrändheten som det tog henne tio år att bli frisk från.

– Att göra utställningen var som att släppa taget om eländet, men ändå göra någonting viktigt av det. Det är min egen berättelse men den är samtidigt väldigt allmänmänsklig.

Beskrivande fotografier

– Som på den här bilden, jag kunde varken gå eller stå på ett år. Det ligger skrot där, personen är genomskinlig. Det känns som om hon svävar och samtidigt väger 100 ton, säger Mirjam när hon beskriver ett av utställningens verk.

På ett par tavlor befinner sig personen i olika skogsmiljöer, en plats där Mirjam kände att hon kunde slappna av och må bra när resten av omgivningen var svår att orka med.

Rörande reaktioner

Många med liknande erfarenheter har berättat att de känner igen sig i utställningen. När Mirjam ställde ut ”En sång för livet” i Uppsala kom en man fram och bad henne beskriva tavlorna, en efter en. Mirjam beskrev och efteråt tackade han och berättade att hans dotter varit utbränd i många år.

– Han berättade att han aldrig hade förstått hur hon kände, förrän han såg fotografierna och hörde mig berätta, säger Mirjam och är märkbart rörd när hon tänker tillbaka på tillfället.

På lördag är det vernissage på Panncentralen. Utställaren är Mirjam Hector, 46, som genom konsten skildrar sina känslor och tankar från tiden som utbränd och den långa vägen tillbaka. Filmen och fotografierna speglar olika delar av utbrändheten som det tog henne tio år att bli frisk från.

– Att göra utställningen var som att släppa taget om eländet, men ändå göra någonting viktigt av det. Det är min egen berättelse men den är samtidigt väldigt allmänmänsklig.

Beskrivande fotografier

– Som på den här bilden, jag kunde varken gå eller stå på ett år. Det ligger skrot där, personen är genomskinlig. Det känns som om hon svävar och samtidigt väger 100 ton, säger Mirjam när hon beskriver ett av utställningens verk.

På ett par tavlor befinner sig personen i olika skogsmiljöer, en plats där Mirjam kände att hon kunde slappna av och må bra när resten av omgivningen var svår att orka med.

Rörande reaktioner

Många med liknande erfarenheter har berättat att de känner igen sig i utställningen. När Mirjam ställde ut ”En sång för livet” i Uppsala kom en man fram och bad henne beskriva tavlorna, en efter en. Mirjam beskrev och efteråt tackade han och berättade att hans dotter varit utbränd i många år.

– Han berättade att han aldrig hade förstått hur hon kände, förrän han såg fotografierna och hörde mig berätta, säger Mirjam och är märkbart rörd när hon tänker tillbaka på tillfället.