26 aug 2016 19:00

26 aug 2016 19:00

Lättförståelig barockmusik på slottet

MARIESTAD: Etablerade sångare och musiker i Vivaldi-opera

Nästa vecka förvandlas Börstorps slott till en levande operascen.
– Vi tror att vi ska kunna leva upp till gamla tiders idéer om hur man ska göra en opera på ett slott, säger Lars Forslund.

Fem föreställningar av Antonio Vivaldis opera La Griselda ska framföras på Börstorps slott under kommande vecka. Lars Forslund, konstnärlig ledare för Vivaldi Opera Festival, hoppas att de ska lyckas återskapa tiden då operor spelades på slott i stället för på teatrar.

Vad innebär då gamla tiders idéer om slottsopera? Enligt Lars Forslund kommer publiken att integreras i föreställningen på olika sätt. Till exempel får de gärna klä sig i 1700-talskläder för att hjälpa till att skapa rätt stämning. Sångarna kommer att röra sig runt i de olika slottsrummen och använda saker som finns i salarna som rekvisita. Publiken får äta och dricka under föreställningen, men diskret.

– Det ska kännas som att vi är hemma hos dem och spelar, inte som att de har kommit till teatern.

Lättlyssnad opera

Operan La Griselda komponerades 1735 av Vivaldi. Många känner till ”De fyra årstiderna” av Vivaldi och Lars beskriver operan som lika lättlyssnad.

– Det är rätt poppig musik för att vara från 1700-talet. Medryckande arior och riviga, lätta melodier.

Operan kommer att framföras av sångare från olika delar av världen, handplockade av dirigenten Maxine Rizzotto. Samtliga sångare har medverkat i olika uppsättningar på stora operor i Italien och övriga Europa. En italiensk orkester med stråkar, luta, mandolin och cembalo står för musiken.

Slottsfest

Publiken kommer att äta middag i olika slottssalar och operan kommer att röra sig omkring dem. Konstnärliga ledaren hoppas att det ska kännas mer som en slottsfest än en operaföreställning. Efter föreställningarna är besökarna välkomna att stanna kvar på slottet för en galakväll med dans och musik, inspirerat av karnevalen i Venedig.

Förköpsbiljetterna har redan sålt väldigt bra. Lars känner till många av de som har bokat biljetter och kan vittna om en blandad publik.

– Det kommer alla typer av människor; körsångare, tjänstemän, rörmokare, de som älskar opera, de som tycker att slottsfest låter spännande och de som bara är nyfikna.

Fem föreställningar av Antonio Vivaldis opera La Griselda ska framföras på Börstorps slott under kommande vecka. Lars Forslund, konstnärlig ledare för Vivaldi Opera Festival, hoppas att de ska lyckas återskapa tiden då operor spelades på slott i stället för på teatrar.

Vad innebär då gamla tiders idéer om slottsopera? Enligt Lars Forslund kommer publiken att integreras i föreställningen på olika sätt. Till exempel får de gärna klä sig i 1700-talskläder för att hjälpa till att skapa rätt stämning. Sångarna kommer att röra sig runt i de olika slottsrummen och använda saker som finns i salarna som rekvisita. Publiken får äta och dricka under föreställningen, men diskret.

– Det ska kännas som att vi är hemma hos dem och spelar, inte som att de har kommit till teatern.

Lättlyssnad opera

Operan La Griselda komponerades 1735 av Vivaldi. Många känner till ”De fyra årstiderna” av Vivaldi och Lars beskriver operan som lika lättlyssnad.

– Det är rätt poppig musik för att vara från 1700-talet. Medryckande arior och riviga, lätta melodier.

Operan kommer att framföras av sångare från olika delar av världen, handplockade av dirigenten Maxine Rizzotto. Samtliga sångare har medverkat i olika uppsättningar på stora operor i Italien och övriga Europa. En italiensk orkester med stråkar, luta, mandolin och cembalo står för musiken.

Slottsfest

Publiken kommer att äta middag i olika slottssalar och operan kommer att röra sig omkring dem. Konstnärliga ledaren hoppas att det ska kännas mer som en slottsfest än en operaföreställning. Efter föreställningarna är besökarna välkomna att stanna kvar på slottet för en galakväll med dans och musik, inspirerat av karnevalen i Venedig.

Förköpsbiljetterna har redan sålt väldigt bra. Lars känner till många av de som har bokat biljetter och kan vittna om en blandad publik.

– Det kommer alla typer av människor; körsångare, tjänstemän, rörmokare, de som älskar opera, de som tycker att slottsfest låter spännande och de som bara är nyfikna.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist