15 aug 2016 10:14

15 aug 2016 10:14

Trubadur firar Mosterdagen

MARIESTAD: Dags för det årliga kalaset på Johannesberg

Det är en lokal visartist som står för underhållningen vid årets Mosterfest, på fredag. Simon Swahnström sjunger egen och andras musik.

Hon skulle ha fyllt 187 år, så kanske är det tur att inte Emanuella Carlbeck själv är med på kalaset. Men det kanske också är tur att det finns människor som vill hedra hennes minne och gärning – annars hade det inte blivit någon Mosterfest i Mariestad.

Mosterfesten började firas på Johannesberg i slutet av 1800-talet. ”Moster” var vårdanstaltens grundare själv, Emanuella Carlbeck (1829–1901), och festen hölls för att fira hennes födelsedag den 24 augusti – eller någon annan passande dag under hösten. Deltagare var personal och ”elever”. Att Emanuella kallades moster berodde på att det första barnet hon tog hand om var den egna systersonen John, och för honom var hon ju moster på riktigt.

Före detta personal och boende på Johannesberg, och andra som är verksamma inom LSS, är fortfarande speciellt inbjudna till festen som arrangeras av föreningen Emanuella Carlbeck–Johannesbergs vänner.

I år firas Mosterdagen fredagen den 19 augusti, på gräsmattan framför Ekhammar på Johannesberg. Där ska Mariestadstrubaduren Simon Swahnström bjuda på sång och musik innan det serveras födelsedagsfika.

Eldsjälen i Emanuella Carlbeck-föreningen är Stig Dahlin, som berättar att föreningen nu skrinlagt sina planer på ett eget museum om Johannesberg och dess grundare. I stället hoppas man att verksamheten kommer att speglas på ett bra och levande sätt på Vadsbo museum så småningom.

Hon skulle ha fyllt 187 år, så kanske är det tur att inte Emanuella Carlbeck själv är med på kalaset. Men det kanske också är tur att det finns människor som vill hedra hennes minne och gärning – annars hade det inte blivit någon Mosterfest i Mariestad.

Mosterfesten började firas på Johannesberg i slutet av 1800-talet. ”Moster” var vårdanstaltens grundare själv, Emanuella Carlbeck (1829–1901), och festen hölls för att fira hennes födelsedag den 24 augusti – eller någon annan passande dag under hösten. Deltagare var personal och ”elever”. Att Emanuella kallades moster berodde på att det första barnet hon tog hand om var den egna systersonen John, och för honom var hon ju moster på riktigt.

Före detta personal och boende på Johannesberg, och andra som är verksamma inom LSS, är fortfarande speciellt inbjudna till festen som arrangeras av föreningen Emanuella Carlbeck–Johannesbergs vänner.

I år firas Mosterdagen fredagen den 19 augusti, på gräsmattan framför Ekhammar på Johannesberg. Där ska Mariestadstrubaduren Simon Swahnström bjuda på sång och musik innan det serveras födelsedagsfika.

Eldsjälen i Emanuella Carlbeck-föreningen är Stig Dahlin, som berättar att föreningen nu skrinlagt sina planer på ett eget museum om Johannesberg och dess grundare. I stället hoppas man att verksamheten kommer att speglas på ett bra och levande sätt på Vadsbo museum så småningom.