12 aug 2016 06:00

12 aug 2016 06:00

Två kulturer möts på Humlet

LITTERATUR: Knappt två veckor kvar till starten av "minibiblioteket"

Hyllorna på Humlet börjar fyllas med böcker. Men än får bibliotekets ivriga låntagare ge sig till tåls. Den 24 augusti öppnar det provisoriska minibiblioteket.

”Vad skönt för er att vara lediga hela sommaren.” ”Blir det lång semester i år?” Det är några kommentarer bibliotekschef Ragnhild Brandstedt har fått höra de senaste månaderna. Av personer som kanske inte riktigt har fattat vad det innebär att tömma, packa och flytta ett bibliotek ...

Personalen har visserligen kunnat ha semester, men också haft fullt upp med det stora projekt som renoveringen av det gamla bibliotekshuset innebär. Sedan den 11 juni har det varit helt stängt, men från och med den 24 augusti öppnar verksamheten igen, på andra sidan gatan – i Humlet.

Ett eget rum

MT gör ett nedslag så här ett par veckor innan det är dags. Det återstår en hel del jobb – men också frågor och problem som måste lösas. Ragnhild Brandstedt visar de tomma hyllorna i Humlets korridor. Här ska skönlitteratur, lättläst och storstilsböckerna stå. Facklitteratur och barnböcker får sin plats i det lilla biblioteksrummet i korridorens ände.

– Det blir en begränsad service, betonar Brandstedt samtidigt som hon visar var den enda lånedatorn ska stå – den som ska delas med släktforskarna.

De som vill ha hjälp med kopiering, scanning och utskrift hänvisas till Medborgarkontoret, och kommunalt wifi erbjuds på Tillväxthuset i Esplanaden.

Öppettiderna blir också lite annorlunda; vardagar 9–11 och 15-19, med ingång från baksidan från klockan fem. När det är öppet ska det finnas bibliotekarier och biblioteksassistenter på plats. Det är inte meningen att Humlets personal ska behöva syssla med utlåning eller litterära spörsmål – eller för den delen serva låntagarna med annat.

Kulturkrock

Det blir ju lite speciellt när ”offentligheten kommer in i huset”, som distriktssköterskan och skyddsombudet Katrin Wirén uttrycker det. Hon berättar att de redan fått många frågor om biblioteket. Viss risk finns förstås att verksamheterna ”krockar”.

– Vi är inte negativa till att biblioteket kommer hit, men lite bekymrade över att det kan innebära att folk finns på platser i huset där de inte ska vara.

Wirén och Brandstedt är dock övertygade om att allt går att lösa med dialog verksamheterna emellan.

– Vi får förstås känna av och göra justeringar allt eftersom, säger bibliotekschefen.

– Men jag hoppas att det kommer in barngrupper, säger Katrin Wirén: Barn och gamla är ju bästa kombon.

”Vad skönt för er att vara lediga hela sommaren.” ”Blir det lång semester i år?” Det är några kommentarer bibliotekschef Ragnhild Brandstedt har fått höra de senaste månaderna. Av personer som kanske inte riktigt har fattat vad det innebär att tömma, packa och flytta ett bibliotek ...

Personalen har visserligen kunnat ha semester, men också haft fullt upp med det stora projekt som renoveringen av det gamla bibliotekshuset innebär. Sedan den 11 juni har det varit helt stängt, men från och med den 24 augusti öppnar verksamheten igen, på andra sidan gatan – i Humlet.

Ett eget rum

MT gör ett nedslag så här ett par veckor innan det är dags. Det återstår en hel del jobb – men också frågor och problem som måste lösas. Ragnhild Brandstedt visar de tomma hyllorna i Humlets korridor. Här ska skönlitteratur, lättläst och storstilsböckerna stå. Facklitteratur och barnböcker får sin plats i det lilla biblioteksrummet i korridorens ände.

– Det blir en begränsad service, betonar Brandstedt samtidigt som hon visar var den enda lånedatorn ska stå – den som ska delas med släktforskarna.

De som vill ha hjälp med kopiering, scanning och utskrift hänvisas till Medborgarkontoret, och kommunalt wifi erbjuds på Tillväxthuset i Esplanaden.

Öppettiderna blir också lite annorlunda; vardagar 9–11 och 15-19, med ingång från baksidan från klockan fem. När det är öppet ska det finnas bibliotekarier och biblioteksassistenter på plats. Det är inte meningen att Humlets personal ska behöva syssla med utlåning eller litterära spörsmål – eller för den delen serva låntagarna med annat.

Kulturkrock

Det blir ju lite speciellt när ”offentligheten kommer in i huset”, som distriktssköterskan och skyddsombudet Katrin Wirén uttrycker det. Hon berättar att de redan fått många frågor om biblioteket. Viss risk finns förstås att verksamheterna ”krockar”.

– Vi är inte negativa till att biblioteket kommer hit, men lite bekymrade över att det kan innebära att folk finns på platser i huset där de inte ska vara.

Wirén och Brandstedt är dock övertygade om att allt går att lösa med dialog verksamheterna emellan.

– Vi får förstås känna av och göra justeringar allt eftersom, säger bibliotekschefen.

– Men jag hoppas att det kommer in barngrupper, säger Katrin Wirén: Barn och gamla är ju bästa kombon.