20 jul 2016 19:00

20 jul 2016 19:32

Spänning, dramatik och humor i nya långfilmen

FILM: "Tjuvjägaren" går in i sitt slutskede

Räkna med spänning, humor och dramatik när ”Tjuvjägaren” går upp på biograferna.
– Det finns alla förutsättningar för att filmen blir en succé, säger producenten Johan Fågelström.

På 1800-talet bodde Lars Eriksson och frun Inga i en enslig grotta på Kinnekulle. Där bodde paret i nästan 30 år.

Deras annorlunda liv har väckt producenten Johan Fågelström och regissören John Tornblads stora nyfikenhet. Via produktionsbolaget Affekt film påbörjade duon filminspelningarna på Kinnekulle för 1,5 år sedan.

Inom kort går ”Tjuvjägaren” i mål och framåt vintern är det tänkt att biopubliken ska få ta del av resultatet.

– Vi körde hårt under våren och kunde slutföra inspelningarna samt klippningen före sommaren. Efter uppehållet ska vi lägga på musik, ljud och syssla med färgbearbetning. Man kan tro att det mesta är klart, men det är mycket som återstår, säger Johan Fågelström.

Lokalt filmteam

Producenten kallar filmen för ett ”gräsrotsprojekt” och framhåller samtidigt att man med små medel kan göra en film av hög kvalitet.

– Det vanligaste är att man går till Svenska filminstitutet och ber om några miljoner kronor. Vi har i stället vänt oss till skaraborgska kommuner, studieförbund och företag. Totalt har 130 personer varit med och jobbat med filmen och de flesta har arbetat ideellt.

Stora delar av ”Tjuvjägaren” utspelar sig alltså på Kinnekulle, men en scen är hämtad från Börstorp slott i Mariestads kommun. Lasse i berget, som spelas av skådespelaren Niklas Falk, tjuvjagar på baronens herrgård.

– Där filmade vi utomhusscenerna och tog bland annat dit hästar och vagnar, berättar Johan.

Radarpar

Förutom Niklas Falk medverkar skådespelare som Ylva Lööf, Ingemar Carlehed och Lennart Hjulström. Faktum är att Niklas Falk och Ylva Lööf har spelat mot varandra vid tre tidigare tillfällen.

– Det var i en av filmerna i Millenium-serierna, men också i ”Så som i himmelen” och ”Så ock på jorden”. Vi hade svårt att hitta någon skådespelare som kunde ikläda sig rollen som Lasse, eftersom det är en väldigt unik karaktär och som inte är vanlig inom svensk film.

Johan Fågelström hoppas att filmen tas emot väl av publiken.

– Det råder ingen tvekan om att vi har lagt en stabil grund i alla fall. Jag tror att alla gillar att följa underdogs, och Lasse är en sådan som kämpar mot systemen. Det är den enkla människans kamp mot överheten. Vi har med flera duktiga skådespelare och spelade in i fantastiska miljöer, säger han.

På 1800-talet bodde Lars Eriksson och frun Inga i en enslig grotta på Kinnekulle. Där bodde paret i nästan 30 år.

Deras annorlunda liv har väckt producenten Johan Fågelström och regissören John Tornblads stora nyfikenhet. Via produktionsbolaget Affekt film påbörjade duon filminspelningarna på Kinnekulle för 1,5 år sedan.

Inom kort går ”Tjuvjägaren” i mål och framåt vintern är det tänkt att biopubliken ska få ta del av resultatet.

– Vi körde hårt under våren och kunde slutföra inspelningarna samt klippningen före sommaren. Efter uppehållet ska vi lägga på musik, ljud och syssla med färgbearbetning. Man kan tro att det mesta är klart, men det är mycket som återstår, säger Johan Fågelström.

Lokalt filmteam

Producenten kallar filmen för ett ”gräsrotsprojekt” och framhåller samtidigt att man med små medel kan göra en film av hög kvalitet.

– Det vanligaste är att man går till Svenska filminstitutet och ber om några miljoner kronor. Vi har i stället vänt oss till skaraborgska kommuner, studieförbund och företag. Totalt har 130 personer varit med och jobbat med filmen och de flesta har arbetat ideellt.

Stora delar av ”Tjuvjägaren” utspelar sig alltså på Kinnekulle, men en scen är hämtad från Börstorp slott i Mariestads kommun. Lasse i berget, som spelas av skådespelaren Niklas Falk, tjuvjagar på baronens herrgård.

– Där filmade vi utomhusscenerna och tog bland annat dit hästar och vagnar, berättar Johan.

Radarpar

Förutom Niklas Falk medverkar skådespelare som Ylva Lööf, Ingemar Carlehed och Lennart Hjulström. Faktum är att Niklas Falk och Ylva Lööf har spelat mot varandra vid tre tidigare tillfällen.

– Det var i en av filmerna i Millenium-serierna, men också i ”Så som i himmelen” och ”Så ock på jorden”. Vi hade svårt att hitta någon skådespelare som kunde ikläda sig rollen som Lasse, eftersom det är en väldigt unik karaktär och som inte är vanlig inom svensk film.

Johan Fågelström hoppas att filmen tas emot väl av publiken.

– Det råder ingen tvekan om att vi har lagt en stabil grund i alla fall. Jag tror att alla gillar att följa underdogs, och Lasse är en sådan som kämpar mot systemen. Det är den enkla människans kamp mot överheten. Vi har med flera duktiga skådespelare och spelade in i fantastiska miljöer, säger han.