16 jun 2016 15:33

16 jun 2016 15:34

Interners skapelser i rum för andakt

KONST: Utställning på Bäcken hela sommaren

De är inlåsta rent fysiskt, men emellanåt får deras kreativa själar fritt spelrum.
I sommar visas fångarnas konstnärliga alster på Bäcken.

May-Anne Joslin, som tidigare ansvarade för – och för tillfället vikarierar vid – skapandeverksamheten på Johannesbergsanstalten, arrangerar ett skepp vars upphovsman just har muckat. Det avancerade konstverket är helt och hållet gjort av papper och det visar sig att det gäller fler föremål på utställningen.

Uppmuntran

Keramik, glas, pärlor, trä och färg är andra material som förekommer bland konstverken som ställts i ordning i sommargården Bäckens lilla andaktsrum. Här ska de visas hela sommaren. Joslin har tidigare ordnat utställningar med de intagnas konst hemma i Tidavad. Initiativtagare den här gången är Equmeniakyrkans diakon Anette Rådbo, som också jobbar på anstalterna i Mariestad.

– Jag tycker att vi behöver visa positiva saker som görs ”innanför murarna”. Som diakon har jag själavårdssamtal med de intagna och vet att de behöver uppmuntran, säger hon.

Duktiga interner

Hon och May-Anne är överens om att många intagna är oerhört påhittiga, kreativa och duktiga, vilket de också vill visa med utställningen.

Precis som vanligt arrangeras också andra utställningar – i kafédelen – på Bäcken under sommaren. Just nu pågår den traditionella elevutställningen, med barnteckningar. Vecka 26–29 visar Bodil Nilsson glaskonst och vecka 30–32 ställer Elisabeth Heed Magnusson ut akvareller.

May-Anne Joslin, som tidigare ansvarade för – och för tillfället vikarierar vid – skapandeverksamheten på Johannesbergsanstalten, arrangerar ett skepp vars upphovsman just har muckat. Det avancerade konstverket är helt och hållet gjort av papper och det visar sig att det gäller fler föremål på utställningen.

Uppmuntran

Keramik, glas, pärlor, trä och färg är andra material som förekommer bland konstverken som ställts i ordning i sommargården Bäckens lilla andaktsrum. Här ska de visas hela sommaren. Joslin har tidigare ordnat utställningar med de intagnas konst hemma i Tidavad. Initiativtagare den här gången är Equmeniakyrkans diakon Anette Rådbo, som också jobbar på anstalterna i Mariestad.

– Jag tycker att vi behöver visa positiva saker som görs ”innanför murarna”. Som diakon har jag själavårdssamtal med de intagna och vet att de behöver uppmuntran, säger hon.

Duktiga interner

Hon och May-Anne är överens om att många intagna är oerhört påhittiga, kreativa och duktiga, vilket de också vill visa med utställningen.

Precis som vanligt arrangeras också andra utställningar – i kafédelen – på Bäcken under sommaren. Just nu pågår den traditionella elevutställningen, med barnteckningar. Vecka 26–29 visar Bodil Nilsson glaskonst och vecka 30–32 ställer Elisabeth Heed Magnusson ut akvareller.