03 jun 2016 06:00

03 jun 2016 06:00

I stallet visas museets bredd

HISTORIA: Lokal historia i ny miljö

Samma historia berättad på ett nytt sätt – på en ny plats.
Museets basutställning – och butik – har flyttat till residensöns stall.

De som har besökt Vadsbo museum någon gång under de senaste 33 åren har kunnat se och lära om Mariestads historia i Östra flygeln: Allmogeköket, apoteket, barockrummet, bronsåldersredskapen, privilegiebrevet ...

Nu är Östra flygeln stängd. Besökare behöver inte längre ta sig upp för den branta stegtrappan för att få en glimt av det förflutna ur ett lokalt perspektiv. I samband med den stora inventering som pågår på museet har man nämligen valt att göra utställningen i Stallets nedre plan – och dessutom passat på att byta ut de flesta föremålen.

– Vi har troligen över 20 000 föremål och behöver visa olika saker, konstaterar museichef Linda Svensson som öppnar sitt ”nya” museum på nationaldagen.

Från och med nu är det Stallet och Industrimuseet som är de publika delarna av museet medan flyglarna (när inventeringen är avslutad) öppnas för guidade visningar.

Det mesta av den nya ”basutställningens” innehåll är hämtat från Västra flygeln, som egentligen inte varit öppen sedan 1998. Och mycket av det som visas nu har aldrig varit framme tidigare.

Den historiska exposén sträcker sig från stenåldern till den stora stadsbranden 1895. För att spegla tider och epoker används såväl kläder och accessoarer som porslin och annat husgeråd samt interiörer och redskap. I en del av utställningen speglas Marieholms egen historia.

Integrerad i utställningen finns numera också museets butik, med souvenirer och hantverk från trakten.

De som har besökt Vadsbo museum någon gång under de senaste 33 åren har kunnat se och lära om Mariestads historia i Östra flygeln: Allmogeköket, apoteket, barockrummet, bronsåldersredskapen, privilegiebrevet ...

Nu är Östra flygeln stängd. Besökare behöver inte längre ta sig upp för den branta stegtrappan för att få en glimt av det förflutna ur ett lokalt perspektiv. I samband med den stora inventering som pågår på museet har man nämligen valt att göra utställningen i Stallets nedre plan – och dessutom passat på att byta ut de flesta föremålen.

– Vi har troligen över 20 000 föremål och behöver visa olika saker, konstaterar museichef Linda Svensson som öppnar sitt ”nya” museum på nationaldagen.

Från och med nu är det Stallet och Industrimuseet som är de publika delarna av museet medan flyglarna (när inventeringen är avslutad) öppnas för guidade visningar.

Det mesta av den nya ”basutställningens” innehåll är hämtat från Västra flygeln, som egentligen inte varit öppen sedan 1998. Och mycket av det som visas nu har aldrig varit framme tidigare.

Den historiska exposén sträcker sig från stenåldern till den stora stadsbranden 1895. För att spegla tider och epoker används såväl kläder och accessoarer som porslin och annat husgeråd samt interiörer och redskap. I en del av utställningen speglas Marieholms egen historia.

Integrerad i utställningen finns numera också museets butik, med souvenirer och hantverk från trakten.