01 jun 2016 19:00

01 jun 2016 19:30

Dragspels-Petter visar upp sina nya talanger

MUSIK: Låtskrivare och dansare i skoltävling

Musikhögskolornas egen melodifestival ”Smask” går in i sitt avgörande.
Petter Ferneman från Mariestad har skrivit text och musik till ett av finalbidragen.

Vi lärde känna Petter Ferneman som dragspelare i dansbandet Elisas. Nu står 24-åringen på egna ben och ser ut att satsa på en ny karriär. Sedan två år tillbaka studerar Petter på musikhögskolan i Malmö. Även om han har svårt att släppa dragspelet helt så har han fått upp ögonen för låt- och musikskrivandet.

I rikstävlingen ”Smask”, som är musikhögskolornas årliga schlagertävling, har han gjort musiken till bidraget ”Nybakat bröd” på egen hand. Texten har han skrivit tillsammans med klasskamraten Malin Hilding.

Glimten i ögat

– Alla låtar i tävlingen är ganska ironiska och det ska gärna vara med en twist. ”Nybakat bröd” är skriven med glimten i ögat, men hela arrangemanget är seriöst och i tävlingen har vi en stor liveorkester bakom oss, säger Petter.

Musiktalangen från Mariestad återfinns också på scenen som dansare.

– Jag hade egentligen hoppats slippa vara med. Men en kille blev magsjuk under repetitionerna och då fick jag hoppa in. Sedan blev det att jag var kvar, säger han.

Sammanlagt tolv bidrag från högskolorna i Malmö, Göteborg, Stockholm, Ingesund, Örebro och Piteå tävlar i finalen, som avgörs i Göteborgs konserthus på söndag.

– Jag har hört de flesta andra låtarna och det är jättesvårt att avgöra vilken som är bäst. Vi tror starkt på vårt eget bidrag, men jag har fått bilden av att de som har hemmaplan blir extra farliga. Så det talar väl lite för Göteborg.

Sommarturné

Efter riksfinalen väntar några veckors ledighet för Petter. Sommaren går dock fortsatt i musikens tecken och han ska turnera ihop med klasskamraten Erica Jönsson från Tidavad.

– Vi har sålt in ett koncept till kyrkor där jag spelar dragspel och Erica sjunger. Bland annat ska vi besöka Tidavads kyrka den 12 juni, säger Petter Ferneman.

Vi lärde känna Petter Ferneman som dragspelare i dansbandet Elisas. Nu står 24-åringen på egna ben och ser ut att satsa på en ny karriär. Sedan två år tillbaka studerar Petter på musikhögskolan i Malmö. Även om han har svårt att släppa dragspelet helt så har han fått upp ögonen för låt- och musikskrivandet.

I rikstävlingen ”Smask”, som är musikhögskolornas årliga schlagertävling, har han gjort musiken till bidraget ”Nybakat bröd” på egen hand. Texten har han skrivit tillsammans med klasskamraten Malin Hilding.

Glimten i ögat

– Alla låtar i tävlingen är ganska ironiska och det ska gärna vara med en twist. ”Nybakat bröd” är skriven med glimten i ögat, men hela arrangemanget är seriöst och i tävlingen har vi en stor liveorkester bakom oss, säger Petter.

Musiktalangen från Mariestad återfinns också på scenen som dansare.

– Jag hade egentligen hoppats slippa vara med. Men en kille blev magsjuk under repetitionerna och då fick jag hoppa in. Sedan blev det att jag var kvar, säger han.

Sammanlagt tolv bidrag från högskolorna i Malmö, Göteborg, Stockholm, Ingesund, Örebro och Piteå tävlar i finalen, som avgörs i Göteborgs konserthus på söndag.

– Jag har hört de flesta andra låtarna och det är jättesvårt att avgöra vilken som är bäst. Vi tror starkt på vårt eget bidrag, men jag har fått bilden av att de som har hemmaplan blir extra farliga. Så det talar väl lite för Göteborg.

Sommarturné

Efter riksfinalen väntar några veckors ledighet för Petter. Sommaren går dock fortsatt i musikens tecken och han ska turnera ihop med klasskamraten Erica Jönsson från Tidavad.

– Vi har sålt in ett koncept till kyrkor där jag spelar dragspel och Erica sjunger. Bland annat ska vi besöka Tidavads kyrka den 12 juni, säger Petter Ferneman.