27 maj 2016 06:00

27 maj 2016 06:00

Stänger, flyttar, öppnar

LITTERATUR: Snart börjar Stadsbibliotekets stora flyttkarusell

Ny ventilation. Men också fräscha golv, bra ljus, smartare möblering, nya hyllor.
Bibliotekets besökare har mycket att se fram emot.
Men vägen dit är lite krokig.

Litteraturkonsumenter och läshungriga Mariestadsbor håller som bäst på att hamstra böcker för sommarens stunder i hängmattan. ”Låna nu – lämna tillbaka i september”, lyder erbjudandet från Stadsbiblioteket. En klassisk ”win-win”-situation: Ju fler böcker som lånas ut, desto färre behöver packas ned eller flyttas.

Biblioteket i Mariestad ska nämligen renoveras och allt innehåll på nedre plan måste plockas bort. Det är en hel del prylar ...

Mellan den 11 juni och 23 augusti kommer biblioteket i Mariestad att vara helt stängt. Från och med den 24:e öppnar ett minibibliotek på andra sidan Drottninggatan – i Humlets lokaler – med begränsat utbud och service.

Egen ingång

I korridoren, ett rum på servicehusets sydsida och i det som i dag är musik- och läsrum vid entrén kommer bibliotekets verksamhet att synas. Redan under sommaren går dagstidningsprenumerationerna till den tillfälliga adressen, men lån eller återlämning av böcker måste vänta till hösten.

– Vi plockar med ett litet urval böcker, tidningar och tidskrifter, säger bibliotekschef Ragnhild Brandstedt som har ett jätteprojekt framför sig.

Nytt och efterfrågat

Bara en sån sak, som att välja vad som ska med till minibiblioteket, är ett jättejobb. Det gäller att inte ta med för lite, men heller inte för mycket.

– Vi får ju mellan 200 och 300 nya böcker varje månad, så hyllorna får inte vara för fulla från början, säger hon.

Det blir alltså det senaste, nyaste och det mest efterfrågade som får följa med över gatan. En släktforskardator finns också med i packningen.

Biblioteket ska få en separat ingång, så att besökarna kan komma på öppettiderna, måndag till fredag 9–11 och 15–19, utan att störa de boende på Humlet.

Möter kärlek

Ragnhild Brandstedt konstaterar att det inte hör till vanligheterna att man stänger ett folkbibliotek och ser förstås fram emot det som väntar när renoveringsarbetet är färdigt. Många låntagare har uttryckt oro för att verksamheten ska flytta permanent.

– Men de har blivit lugnade när de förstått att det är tillfälligt. Mariestadsborna älskar sitt bibliotek, säger Brandstedt. Och det känns som att folk har stor förståelse för att det blir begränsad service under en begränsad tid.

Behovet av ett nytt ventilationssystem får många positiva bieffekter på biblioteket. Lite nytänk och omflyttningar kommer att ge större ytor, vilket gör huset mer tillgängligt. Innertaken ska tas bort, nya golv läggas in, väggar målas om, inredningen moderniseras och ny, energieffektiv, belysning installeras. Slutdatum för projektet är lite svävande: ”Under första kvartalet 2017”.

Verksamheten återvänder alltså lagom till husets 120-årsjubileum.

Litteraturkonsumenter och läshungriga Mariestadsbor håller som bäst på att hamstra böcker för sommarens stunder i hängmattan. ”Låna nu – lämna tillbaka i september”, lyder erbjudandet från Stadsbiblioteket. En klassisk ”win-win”-situation: Ju fler böcker som lånas ut, desto färre behöver packas ned eller flyttas.

Biblioteket i Mariestad ska nämligen renoveras och allt innehåll på nedre plan måste plockas bort. Det är en hel del prylar ...

Mellan den 11 juni och 23 augusti kommer biblioteket i Mariestad att vara helt stängt. Från och med den 24:e öppnar ett minibibliotek på andra sidan Drottninggatan – i Humlets lokaler – med begränsat utbud och service.

Egen ingång

I korridoren, ett rum på servicehusets sydsida och i det som i dag är musik- och läsrum vid entrén kommer bibliotekets verksamhet att synas. Redan under sommaren går dagstidningsprenumerationerna till den tillfälliga adressen, men lån eller återlämning av böcker måste vänta till hösten.

– Vi plockar med ett litet urval böcker, tidningar och tidskrifter, säger bibliotekschef Ragnhild Brandstedt som har ett jätteprojekt framför sig.

Nytt och efterfrågat

Bara en sån sak, som att välja vad som ska med till minibiblioteket, är ett jättejobb. Det gäller att inte ta med för lite, men heller inte för mycket.

– Vi får ju mellan 200 och 300 nya böcker varje månad, så hyllorna får inte vara för fulla från början, säger hon.

Det blir alltså det senaste, nyaste och det mest efterfrågade som får följa med över gatan. En släktforskardator finns också med i packningen.

Biblioteket ska få en separat ingång, så att besökarna kan komma på öppettiderna, måndag till fredag 9–11 och 15–19, utan att störa de boende på Humlet.

Möter kärlek

Ragnhild Brandstedt konstaterar att det inte hör till vanligheterna att man stänger ett folkbibliotek och ser förstås fram emot det som väntar när renoveringsarbetet är färdigt. Många låntagare har uttryckt oro för att verksamheten ska flytta permanent.

– Men de har blivit lugnade när de förstått att det är tillfälligt. Mariestadsborna älskar sitt bibliotek, säger Brandstedt. Och det känns som att folk har stor förståelse för att det blir begränsad service under en begränsad tid.

Behovet av ett nytt ventilationssystem får många positiva bieffekter på biblioteket. Lite nytänk och omflyttningar kommer att ge större ytor, vilket gör huset mer tillgängligt. Innertaken ska tas bort, nya golv läggas in, väggar målas om, inredningen moderniseras och ny, energieffektiv, belysning installeras. Slutdatum för projektet är lite svävande: ”Under första kvartalet 2017”.

Verksamheten återvänder alltså lagom till husets 120-årsjubileum.