20 maj 2016 06:00

21 maj 2016 10:46

Resultatet av bildning

KONST: Studiecirkeldeltagare får chans att visa upp sina kunskaper

ABF:s vårsalong är hängd och färdig för vernissage. Det mesta är sig likt – fast ändå inte.

Sedan många år tillbaka har Mariestadsborna kunnat vänja sig vid att, så här på vårkanten, äntligen få en inblick i vad som försiggår innanför ABF:s väggar under läsåret. Målarcirklarna håller fast vid sin tradition att låta deltagarna visa upp vad de lärt sig och kan.

Förutom att en och annan deltagare är färsk, och att bilderna förstås inte visats tidigare, möts besökarna av en stor nyhet: Utställningen är inte i Stallet, utan i ABF-lokalen på Stockholmsvägen 32. Stora ytor har bytts mot små och de vida väggarna mot skärmar.

Anita Quass, som är en av studiecirkelledarna i oljemåleri, saknar Stallet, vid Vadsbo museum, men:

– Jag tycker att vi har fått i ordning det bra här, säger hon.

Det är här konst- och hantverkscirklarna håller till sedan studieförbundet lämnade Bertha Petterssons hus. Möblerna är undanskuffade och på skärmarna hänger 57 verk av lika många kursdeltagare. Totalt har 68 personer deltagit i årets cirklar, men det är valfritt att vara med på utställningen.

Det finns ett stort intresse för att vara med i målarcirklarna, märker ledarna.

– Ja, det står folk på kö, säger Ezzard Keymer, som också undervisar i oljemåleri.

– Jag har haft fyra kurser i år, berättar akvarelledaren Anngret Svensson, varav en ”prova på”.

På lördag är det vernissage, med invigningstal och förfriskningar, därefter hänger utställningen i två helger. Ledare och deltagare turas om att vakta.

Sedan många år tillbaka har Mariestadsborna kunnat vänja sig vid att, så här på vårkanten, äntligen få en inblick i vad som försiggår innanför ABF:s väggar under läsåret. Målarcirklarna håller fast vid sin tradition att låta deltagarna visa upp vad de lärt sig och kan.

Förutom att en och annan deltagare är färsk, och att bilderna förstås inte visats tidigare, möts besökarna av en stor nyhet: Utställningen är inte i Stallet, utan i ABF-lokalen på Stockholmsvägen 32. Stora ytor har bytts mot små och de vida väggarna mot skärmar.

Anita Quass, som är en av studiecirkelledarna i oljemåleri, saknar Stallet, vid Vadsbo museum, men:

– Jag tycker att vi har fått i ordning det bra här, säger hon.

Det är här konst- och hantverkscirklarna håller till sedan studieförbundet lämnade Bertha Petterssons hus. Möblerna är undanskuffade och på skärmarna hänger 57 verk av lika många kursdeltagare. Totalt har 68 personer deltagit i årets cirklar, men det är valfritt att vara med på utställningen.

Det finns ett stort intresse för att vara med i målarcirklarna, märker ledarna.

– Ja, det står folk på kö, säger Ezzard Keymer, som också undervisar i oljemåleri.

– Jag har haft fyra kurser i år, berättar akvarelledaren Anngret Svensson, varav en ”prova på”.

På lördag är det vernissage, med invigningstal och förfriskningar, därefter hänger utställningen i två helger. Ledare och deltagare turas om att vakta.