08 apr 2016 06:00

08 apr 2016 06:00

Kör och trubadur möter våren ihop

MUSIK: Gästartist på Kammarkörens konsert

Förra helgen utsågs han till ”Årets traditionsbärare”. På söndag står han på Mariestads teaters scen tillsammans med Kammarkören: Trubadur Jan-Olof Andersson.

Olle Adolphson får en egen avdelning. Povel Ramel finns med, liksom Lillebror Söderlund, Hugo Alfvén och några till när Mariestads kammarkör bjuder in till vårkonsert på söndag eftermiddag.

– Det blir ett litet paket med Olle Adolphsons låtar, berättar körens ledare Per Olof Broberg. Han är en av de stora vispoeterna och han har arrangerat för kör, så vi sjunger hans arrangemang.

Broberg konstaterar att Adolphsons texter ofta är underfundiga och tycker att det är kul att lyfta fram honom.

– Konserten innehåller en mix av folkvisor, traditionella visor och modernare låtar – populärmusik från 1950- och 60-talet.

Rutinerad gästartist

Men det är inte enbart Kammarkören som står på Mariestads teaters scen denna söndag. Skövdebördige trubaduren Jan-Olof Andersson är kvällens gästartist. Han kommer både att sjunga tillsammans med kören och framföra visor på egen hand. Då blir det säkerligen låtar av bland andra Evert Taube och Ruben Nilsson, spår P O Broberg.

Broberg och Andersson känner varandra sedan tidigare, och körledaren tycker att det är roligt att trubaduren vill medverka. Jan-Olof Andersson har belönats med många priser och utmärkelser under årens lopp. Och så sent som den gångna helgen var det dags för ännu en hedersbetygelse.

Fint betyg

Under Folk- och Världsmusikgalan i Västerås, som sändes i radions P2, utsågs han till ”Årets traditionsbärare”. Så här lyder motiveringen: ”Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.”

Olle Adolphson får en egen avdelning. Povel Ramel finns med, liksom Lillebror Söderlund, Hugo Alfvén och några till när Mariestads kammarkör bjuder in till vårkonsert på söndag eftermiddag.

– Det blir ett litet paket med Olle Adolphsons låtar, berättar körens ledare Per Olof Broberg. Han är en av de stora vispoeterna och han har arrangerat för kör, så vi sjunger hans arrangemang.

Broberg konstaterar att Adolphsons texter ofta är underfundiga och tycker att det är kul att lyfta fram honom.

– Konserten innehåller en mix av folkvisor, traditionella visor och modernare låtar – populärmusik från 1950- och 60-talet.

Rutinerad gästartist

Men det är inte enbart Kammarkören som står på Mariestads teaters scen denna söndag. Skövdebördige trubaduren Jan-Olof Andersson är kvällens gästartist. Han kommer både att sjunga tillsammans med kören och framföra visor på egen hand. Då blir det säkerligen låtar av bland andra Evert Taube och Ruben Nilsson, spår P O Broberg.

Broberg och Andersson känner varandra sedan tidigare, och körledaren tycker att det är roligt att trubaduren vill medverka. Jan-Olof Andersson har belönats med många priser och utmärkelser under årens lopp. Och så sent som den gångna helgen var det dags för ännu en hedersbetygelse.

Fint betyg

Under Folk- och Världsmusikgalan i Västerås, som sändes i radions P2, utsågs han till ”Årets traditionsbärare”. Så här lyder motiveringen: ”Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.”