31 mar 2016 15:35

31 mar 2016 15:35

Guldlyster i unika tryck

SKÖVDE: Unika tryck visas på Skaraborgs konstgrafiska verkstad

Konstnären May Britt Östman Ljung gillar det unika. Hennes bilder är tryckta för hand på japanskt papper, och det finns bara ett unikt exemplar av varje bild. Med start på lördag visar Lidköpingskonstnären sin konst i Skövde.

May Britt Östman Ljung har gått den långa vägen inom konsten, hon har varit verksam under många år med sitt konstnärskap som levebröd.

Med en bakgrund inom måleri och koppargrafik var steget till tekniken med monoprint inte så långt. Med den skapar hon tryckta bilder - men bara i ett exemplar.

Metoden är ganska omständig och arbetskrävande. Bilderna trycks för hand med tryckstockar i trä och linoleum, tekniken med övertryck gör att May Britt trycker bild på bild.

Det kan bli många steg innan konstverket är färdigt, ibland ända upp till ett 100-tal övertryckningar. Men så närmar sig också bilderna måleriets uttryck men med en stramare form som i ett grafiskt tryck.

– Jag använder ett handgjort japanskt papper som är tjockt och riktigt segt, säger May Britt Östman Ljung. Pappret måste tåla så många olika färger och övertryck jag arbetar med. När jag jobbade med koppargrafik blev det lite tråkigt med bara två färger ibland.

Bladguld och en silverliknande slagaluminium är något som hon gärna använder i sina bilder. Guldet är i 23 karat och det kan man hitta i de flesta av bilderna, ibland är en figur tryckt ovanpå en remsa av guld. Man kan ana många timmars arbete med krokiteckning.

– Det blir en fantastisk lyster i bladguldet och ljuset skiftar hela tiden i guldet och bilden förändras med dagern i rummet, berättar konstnären. Men det är en dyr metod att göra bilder, bladguldet och det japanska pappret kostar en hel del.

Bilderna är dessutom inramade och färdiga. May Britt vill att bilderna ska framstå som ett slags tittskåp med sin lådaktiga och djupa inramning.

Bilderna har ingen titel utan det är upp till betraktaren att göra sin tolkning av bilderna.

– Någon som besökte en utställning tyckte motivet var från Egypten men det var mitt landskap hemma i Söne utanför Lidköping som var motivet, och våra fåglar hemma.

På lördag är det vernissage på galleriet Ett rum och fyra fönster som ligger i Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

May Britt Östman Ljung har gått den långa vägen inom konsten, hon har varit verksam under många år med sitt konstnärskap som levebröd.

Med en bakgrund inom måleri och koppargrafik var steget till tekniken med monoprint inte så långt. Med den skapar hon tryckta bilder - men bara i ett exemplar.

Metoden är ganska omständig och arbetskrävande. Bilderna trycks för hand med tryckstockar i trä och linoleum, tekniken med övertryck gör att May Britt trycker bild på bild.

Det kan bli många steg innan konstverket är färdigt, ibland ända upp till ett 100-tal övertryckningar. Men så närmar sig också bilderna måleriets uttryck men med en stramare form som i ett grafiskt tryck.

– Jag använder ett handgjort japanskt papper som är tjockt och riktigt segt, säger May Britt Östman Ljung. Pappret måste tåla så många olika färger och övertryck jag arbetar med. När jag jobbade med koppargrafik blev det lite tråkigt med bara två färger ibland.

Bladguld och en silverliknande slagaluminium är något som hon gärna använder i sina bilder. Guldet är i 23 karat och det kan man hitta i de flesta av bilderna, ibland är en figur tryckt ovanpå en remsa av guld. Man kan ana många timmars arbete med krokiteckning.

– Det blir en fantastisk lyster i bladguldet och ljuset skiftar hela tiden i guldet och bilden förändras med dagern i rummet, berättar konstnären. Men det är en dyr metod att göra bilder, bladguldet och det japanska pappret kostar en hel del.

Bilderna är dessutom inramade och färdiga. May Britt vill att bilderna ska framstå som ett slags tittskåp med sin lådaktiga och djupa inramning.

Bilderna har ingen titel utan det är upp till betraktaren att göra sin tolkning av bilderna.

– Någon som besökte en utställning tyckte motivet var från Egypten men det var mitt landskap hemma i Söne utanför Lidköping som var motivet, och våra fåglar hemma.

På lördag är det vernissage på galleriet Ett rum och fyra fönster som ligger i Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

  • Roland Svensson