30 mar 2016 20:10

30 mar 2016 21:00

Nikk Dust skapar sin musik i ensamheten

MUSIK

Han är musikern som aldrig skulle våga möta sin publik.
I stället föredrar Niklas Gustavsson ensamheten i studion.
– Jag skulle få panik om jag ställde mig på en scen, säger Mariestadsbon.

På veckodagarna ikläder sig Niklas Gustavsson målaroverallen och ser till att dagsverken på Mariehus blir gjorda. På kvällar och helger är det helt andra tongångar. Då är penseln utbytt mot mer instrumentala föremål.

I sin hemmagjorda studio tillbringar Niklas, eller Nikk Dust som han i musiksammanhang kallar sig för, största delen av sin tid. Han sjunger, körar, mixar och mastrar sin musik helt på egen hand.

– När man gör allting själv måste man ta på sig olika kostymer hela tiden. Jag har genom åren lärt mig att spela trummor, bas, klaviatur, orgel och gitarr och alla instrument kan komma till användning när jag spelar in låtarna, säger han.

Inledde med synth

41-åringen från Mariestad fastnade för musik redan som ung. Han hade tillgång till en protracker och kunde redan då producera låtar på hemmaplan. Under namnet Dustline spelade Niklas elektronisk synthmusik.

– Redan på den tiden var det seriöst, även om jag höll det till hobbyverksamhet. Framför allt blev remixerna bra och jag fick några erbjudanden om att hjälpa andra artister med deras låtar.

– Jag släppte ett par EP-skivor och låten ”Breakup” var den som hyllades mest. Bland annat laddades den ner över 11 000 gånger på mp3.com. Men musiken blev bara skitigare och skitigare med åren och till slut insåg jag att det inte var rätt genre för mig. Det slutade med att jag sålde all min utrustning.

Tog ett uppehåll

I början av 2000-talet fokuserade han mer på rockmusik och det blev några utgivna låtar. Men enligt Niklas själv passade inte hans rösten tillräckligt bra för att syssla med sådan musik. Efter några år tog han ett break.

Det skulle dröja fram till 2014 innan musiken återupptogs på allvar. Under namnet Nikk Dust var inriktningen mer åt vintage-hållet och han kallar det själv för pop/rockmusik.

– För första gången struntade jag i att spela in låtarna på analoga band och helt plötsligt lät det mycket bättre. Jag flyttade även trumsetet en meter i studion och den lilla förändringen gjorde musiken mer behaglig. Jag är lite pedantiskt lagd och vill att varenda detalj ska vara prickfri.

– När jag spelar in en låt försöker jag att ”sätta den” på en gång med en akustisk gitarr. Därefter lägger jag på sångspår och trummor. Det är ett pyssel att skapa låtar, men jag trivs med det.

Otäcka rysningar

Något Niklas Gustavsson aldrig skulle utsätta sig för är att spela inför publik. När frågan kommer upp får han rysningar i kroppen.

– Hemska tanke! Jag blir nervös så fort jag tänker på det. Det kanske vore lättare om man var uppbackad av ett band, men jag skulle aldrig ställa mig där själv. Jag är nog rädd för att jag inte är tillräckligt bra och att folk skulle tycka att det lät surt eller dåligt.

Det är först på senare tid Niklas kan stå för sin egen musik, och med de senaste singlarna ”Falling down” och ”Try my shoes” känner han sig för första gången ”hemma”.

– Jag har ett tiotal låtar på lager och funderar på att göra två EP:s i framtiden. Den första planerar jag att släppa i sommar, säger han.

På veckodagarna ikläder sig Niklas Gustavsson målaroverallen och ser till att dagsverken på Mariehus blir gjorda. På kvällar och helger är det helt andra tongångar. Då är penseln utbytt mot mer instrumentala föremål.

I sin hemmagjorda studio tillbringar Niklas, eller Nikk Dust som han i musiksammanhang kallar sig för, största delen av sin tid. Han sjunger, körar, mixar och mastrar sin musik helt på egen hand.

– När man gör allting själv måste man ta på sig olika kostymer hela tiden. Jag har genom åren lärt mig att spela trummor, bas, klaviatur, orgel och gitarr och alla instrument kan komma till användning när jag spelar in låtarna, säger han.

Inledde med synth

41-åringen från Mariestad fastnade för musik redan som ung. Han hade tillgång till en protracker och kunde redan då producera låtar på hemmaplan. Under namnet Dustline spelade Niklas elektronisk synthmusik.

– Redan på den tiden var det seriöst, även om jag höll det till hobbyverksamhet. Framför allt blev remixerna bra och jag fick några erbjudanden om att hjälpa andra artister med deras låtar.

– Jag släppte ett par EP-skivor och låten ”Breakup” var den som hyllades mest. Bland annat laddades den ner över 11 000 gånger på mp3.com. Men musiken blev bara skitigare och skitigare med åren och till slut insåg jag att det inte var rätt genre för mig. Det slutade med att jag sålde all min utrustning.

Tog ett uppehåll

I början av 2000-talet fokuserade han mer på rockmusik och det blev några utgivna låtar. Men enligt Niklas själv passade inte hans rösten tillräckligt bra för att syssla med sådan musik. Efter några år tog han ett break.

Det skulle dröja fram till 2014 innan musiken återupptogs på allvar. Under namnet Nikk Dust var inriktningen mer åt vintage-hållet och han kallar det själv för pop/rockmusik.

– För första gången struntade jag i att spela in låtarna på analoga band och helt plötsligt lät det mycket bättre. Jag flyttade även trumsetet en meter i studion och den lilla förändringen gjorde musiken mer behaglig. Jag är lite pedantiskt lagd och vill att varenda detalj ska vara prickfri.

– När jag spelar in en låt försöker jag att ”sätta den” på en gång med en akustisk gitarr. Därefter lägger jag på sångspår och trummor. Det är ett pyssel att skapa låtar, men jag trivs med det.

Otäcka rysningar

Något Niklas Gustavsson aldrig skulle utsätta sig för är att spela inför publik. När frågan kommer upp får han rysningar i kroppen.

– Hemska tanke! Jag blir nervös så fort jag tänker på det. Det kanske vore lättare om man var uppbackad av ett band, men jag skulle aldrig ställa mig där själv. Jag är nog rädd för att jag inte är tillräckligt bra och att folk skulle tycka att det lät surt eller dåligt.

Det är först på senare tid Niklas kan stå för sin egen musik, och med de senaste singlarna ”Falling down” och ”Try my shoes” känner han sig för första gången ”hemma”.

– Jag har ett tiotal låtar på lager och funderar på att göra två EP:s i framtiden. Den första planerar jag att släppa i sommar, säger han.

Niklas Gustavsson

Ålder: 41.

Bor: På Lugnåsvägen i Mariestad.

Gör: Målare på Mariehus.

Familj: Sonen Alvin, 8.

Intressen: Musik.

Aktuell: Nyligen släppt singlarna ”Falling Down” och ”Try my shoes”.

Lyssna på Niklas musik här