16 mar 2016 19:15

17 mar 2016 10:23

Maia-ensemblen hyllar Adolphson på teatern

MUSIK

Mariestadssonen Johan Rask och Maia-ensemblen från Göteborg gästspelar på Mariestads teater.
De bjuder på föreställningen ”Nu kommer kvällen”, där musiken är hämtad från Olle Adolphsons låtskatt.

Det är tolv år sedan Olle Adolphson gick ur tiden. Hans egen viskonst, hans tonsättningar och hans tolkningar av andra stora svenska diktares och kompositörers verk hör till svensk musikhistoria. Men där finns också den okände diktaren, textförfattaren och kompositören Olle Adolphson.

Olle Adolphson har framträtt och samarbetat med många av sin tids stora artister både i Sverige och utomlands, till exempel den kände amerikanske bluessångaren Josh White. Olle Adolphson har varit föremål för två svenska doktorsavhandlingar och många av dagen aktuella artister har tolkat hans sånger.

Två olika akter

Nu ges publiken i Mariestad möjlighet att få njuta och lära om Olle Adolphson och hans musik när Maia-ensemblen från Göteborg gästar Mariestads teater på lördag.

– Det blir en föreställning i två akter. Först en kortare introduktion där vi berättar om Olles liv. Därefter blir det en pjäs i form av monologer, dialoger och massor av musik. Vi spelar givetvis de kända låtarna som ”Trubbel” och ”Det gåtfulla folket”, men också de som inte är lika kända, säger Johan Rask.

Mariestadssonen Rask ingår i Maia-ensamblen tillsammans med Åsa Johansson, Eva Hermansson och Sven Andrén. Ensamblen har tidigare gästspelat med ”Nu kommer kvällen” på Göteborgs stadsteater med slutsålda föreställningar och fin respons.

Lördagens konsert arrangeras av Mariestads rotaryklubb, i samarbete med Mariestads-Tidningen. Överskottet från föreställningen går till finansiering av Rotarys ungdomskulturstipendium.

Det är tolv år sedan Olle Adolphson gick ur tiden. Hans egen viskonst, hans tonsättningar och hans tolkningar av andra stora svenska diktares och kompositörers verk hör till svensk musikhistoria. Men där finns också den okände diktaren, textförfattaren och kompositören Olle Adolphson.

Olle Adolphson har framträtt och samarbetat med många av sin tids stora artister både i Sverige och utomlands, till exempel den kände amerikanske bluessångaren Josh White. Olle Adolphson har varit föremål för två svenska doktorsavhandlingar och många av dagen aktuella artister har tolkat hans sånger.

Två olika akter

Nu ges publiken i Mariestad möjlighet att få njuta och lära om Olle Adolphson och hans musik när Maia-ensemblen från Göteborg gästar Mariestads teater på lördag.

– Det blir en föreställning i två akter. Först en kortare introduktion där vi berättar om Olles liv. Därefter blir det en pjäs i form av monologer, dialoger och massor av musik. Vi spelar givetvis de kända låtarna som ”Trubbel” och ”Det gåtfulla folket”, men också de som inte är lika kända, säger Johan Rask.

Mariestadssonen Rask ingår i Maia-ensamblen tillsammans med Åsa Johansson, Eva Hermansson och Sven Andrén. Ensamblen har tidigare gästspelat med ”Nu kommer kvällen” på Göteborgs stadsteater med slutsålda föreställningar och fin respons.

Lördagens konsert arrangeras av Mariestads rotaryklubb, i samarbete med Mariestads-Tidningen. Överskottet från föreställningen går till finansiering av Rotarys ungdomskulturstipendium.