09 mar 2016 20:30

17 mar 2016 10:24

De hyllar Evert Taube – för 30:e året i rad

MUSIK: Visans vänner håller konsert på stadsteatern

Visans vänner hyllar Evert Taube för 30:e året i rad. Då kliver föreningens egna medlemmar fram i rampljuset.

– Vi har bredden och förmågan att bära upp hela kvällen, säger ordförande Anders Ramberg.

Tidigare har det varit kutym att Visans vänner bjuder in en eller ett par gästartister i samband med Taubeaftonen.

När föreningen arrangerade sin första hyllningskonsert 1986 var det Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme som besökte Mariestad. Genom åren har bland andra Gösta Taube, Jan-Olof Andersson, Bertil Perrolf, Pär Sörman och Tina Ahlin uppträtt.

När Taubeaftonen 30-årsjubilerar på Mariestads stadsteater under lördagen får Visans vänners egna stjärnor chansen att lysa.

I ensamblen återfinns Roy Sällman, Gunnar Törengren, Irene Skoog, Margaretha Jensen-Andersson, Gertud Wennerberg, Eva Ekhagen, Lennart Svensson, Asta Timén och Anders Ramberg. Håkan Hultin agerar konferencier under kvällen.

– Vi är definitivt en av de visföreningarna i landet som är mest aktiva, och vi har alltid haft begåvade och duktiga amatörsångare. Några har kommit och gått, men vi har hela tiden fått in nya medlemmar, säger Håkan Hultin och fortsätter:

– Nu är det vår tur att verkligen visa upp oss. Bredden är stark och vi kommer att klara det galant. De flesta ska sjunga och spela, medan en del ska läsa dikter.

Hantverksskicklig

Enligt Håkan Hultin och Anders Ramberg var Evert Taube en mästare på det mesta. Framför allt hade han förmågan att få fram naturskildringarna i sina visor.

– Han hade så lättfattliga texter och för oss lyssnare har det varit enkelt att ta till sig budskapet. Han behärskade versmåtten fantastiskt bra och hade en hantverksskicklighet som ingen annan, förklarar Anders Ramberg.

Nu har ni ändå hyllat Taube i 30 år. Tröttnar ni aldrig?

– Det hade blivit uttjatat om vi bara sjöng de kända sångerna. Men Everts låtskatt är enorm och vi upptäcker hela tiden nya saker, vilken vi också förmedlar på scenen. Och det verkar inte som att publiken har tröttnat eftersom det är i stort sett fullsatt år efter år, säger Håkan Hultin.

Tidigare har det varit kutym att Visans vänner bjuder in en eller ett par gästartister i samband med Taubeaftonen.

När föreningen arrangerade sin första hyllningskonsert 1986 var det Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme som besökte Mariestad. Genom åren har bland andra Gösta Taube, Jan-Olof Andersson, Bertil Perrolf, Pär Sörman och Tina Ahlin uppträtt.

När Taubeaftonen 30-årsjubilerar på Mariestads stadsteater under lördagen får Visans vänners egna stjärnor chansen att lysa.

I ensamblen återfinns Roy Sällman, Gunnar Törengren, Irene Skoog, Margaretha Jensen-Andersson, Gertud Wennerberg, Eva Ekhagen, Lennart Svensson, Asta Timén och Anders Ramberg. Håkan Hultin agerar konferencier under kvällen.

– Vi är definitivt en av de visföreningarna i landet som är mest aktiva, och vi har alltid haft begåvade och duktiga amatörsångare. Några har kommit och gått, men vi har hela tiden fått in nya medlemmar, säger Håkan Hultin och fortsätter:

– Nu är det vår tur att verkligen visa upp oss. Bredden är stark och vi kommer att klara det galant. De flesta ska sjunga och spela, medan en del ska läsa dikter.

Hantverksskicklig

Enligt Håkan Hultin och Anders Ramberg var Evert Taube en mästare på det mesta. Framför allt hade han förmågan att få fram naturskildringarna i sina visor.

– Han hade så lättfattliga texter och för oss lyssnare har det varit enkelt att ta till sig budskapet. Han behärskade versmåtten fantastiskt bra och hade en hantverksskicklighet som ingen annan, förklarar Anders Ramberg.

Nu har ni ändå hyllat Taube i 30 år. Tröttnar ni aldrig?

– Det hade blivit uttjatat om vi bara sjöng de kända sångerna. Men Everts låtskatt är enorm och vi upptäcker hela tiden nya saker, vilken vi också förmedlar på scenen. Och det verkar inte som att publiken har tröttnat eftersom det är i stort sett fullsatt år efter år, säger Håkan Hultin.