04 feb 2016 20:00

04 feb 2016 20:00

Hemmavid och hittepå i Gunillas akvareller

KONST: Gammalt och nytt i februariutställning

Husen dominerar, men utställningen i Marieholmskyrkan innehåller lite av varje: Precis som dess namn antyder.

I februari är det Gunilla Johannessons konst som visas.

”Hus och annat” kallar hon sin utställning, som hade vernissage i Marieholmskyrkan på torsdagskvällen. Och titeln berättar ganska väl vad det handlar om. Många hus är det; ofta vita, ibland fönsterlösa, emellanåt placerade i vida landskap, eller i stadsmiljö.

Motiven är hämtade ur konstnärens egen fantasi – utom de tre byggnader som finns i verklighetens Mariestad. Gunilla Johannesson har ”grävt där hon står” och målat huset hon bor i, granngården samt residensön Marieholm i regn.

Men varför så många hus?

– Jag vet faktiskt inte. Och jag kan ju måla annat också, säger hon med ett leende.

Jovisst, och det syns i utställningen. Bilderna som hängts på kyrkans röda tegelväggar föreställer allt från ett köksdörrshandtag till en kyrka – och människor. De senare finns bland annat på två stora målningar som Gunilla har visat i Allékonstsammanhang. Den första, från 2004, hade ”på väg” som tema. Den andra handlar om ”närhet” och är gjord 2008.

Totalt är det ett 30-tal målningar som visas den närmaste månaden. Några av dem är helt nygjorda, andra har några år på nacken. Gunilla lämnade nyligen sin ateljé i Bertha Petterssons hus, och fick då anledning att gå igenom sitt lager av tavlor; några av dessa får en ny chans här.

Numera är Gunilla pensionär och kan ägna sig åt måleriet när hon vill. Och det gör hon gärna. Förutom utställningen i kyrkan planerar hon att vara med när Mariestads konstförening ordnar ”Öppen salong”. Vid höstens Allékonst finns hon säkert också med.

– Och någon gång i framtiden skulle jag vilja ha en utställning med ett tema, som jag hinner jobba grundligt med.

”Hus och annat” kallar hon sin utställning, som hade vernissage i Marieholmskyrkan på torsdagskvällen. Och titeln berättar ganska väl vad det handlar om. Många hus är det; ofta vita, ibland fönsterlösa, emellanåt placerade i vida landskap, eller i stadsmiljö.

Motiven är hämtade ur konstnärens egen fantasi – utom de tre byggnader som finns i verklighetens Mariestad. Gunilla Johannesson har ”grävt där hon står” och målat huset hon bor i, granngården samt residensön Marieholm i regn.

Men varför så många hus?

– Jag vet faktiskt inte. Och jag kan ju måla annat också, säger hon med ett leende.

Jovisst, och det syns i utställningen. Bilderna som hängts på kyrkans röda tegelväggar föreställer allt från ett köksdörrshandtag till en kyrka – och människor. De senare finns bland annat på två stora målningar som Gunilla har visat i Allékonstsammanhang. Den första, från 2004, hade ”på väg” som tema. Den andra handlar om ”närhet” och är gjord 2008.

Totalt är det ett 30-tal målningar som visas den närmaste månaden. Några av dem är helt nygjorda, andra har några år på nacken. Gunilla lämnade nyligen sin ateljé i Bertha Petterssons hus, och fick då anledning att gå igenom sitt lager av tavlor; några av dessa får en ny chans här.

Numera är Gunilla pensionär och kan ägna sig åt måleriet när hon vill. Och det gör hon gärna. Förutom utställningen i kyrkan planerar hon att vara med när Mariestads konstförening ordnar ”Öppen salong”. Vid höstens Allékonst finns hon säkert också med.

– Och någon gång i framtiden skulle jag vilja ha en utställning med ett tema, som jag hinner jobba grundligt med.