29 jan 2016 06:00

29 jan 2016 06:00

"Konstverken pratar med varandra"

KONST: Pyks bilder och Lufs skulpturer på Imma

De har ställt ut tillsammans förut – en gång i München. Nu händer det igen: Camilla Pyk och Margot Luf möts på Galleri Imma i Mariestad.

Camilla Pyk brukar göra oljemålningar i stora format, inte sällan två gånger två meter. Ibland blir de något mindre – bland annat av praktiska skäl. Pyk bor för närvarande i London med sin familj och där är inte ateljén lika rymlig som de hon har här hemma, på Lidingö och på Värmdö.

De målningar som visas på Galleri Imma från och med lördag är därmed ”bara” en gånger en meter stora.

Förutom dessa bilder ställer Camilla Pyk ut en mängd mindre tavlor, gjorda i blandteknik. Olja, pastell, akvarell är ofta basen i dessa. Handkolorerade etsningar finns också, liksom målade clichétryck. Ingen är den andra helt lik.

Oavsett storlek och teknik är motiven ungefär desamma.

– Camilla är en oerhört fantasifull människa, säger hennes far Peter Pyk som är i Mariestad för att hänga utställningen.

Han säger det som förklaring till att många av tavlorna föreställer påhittade djur ”som gör och tycker saker” i olika miljöer. Pyk berättar små sagor i sina bilder och ibland sätter hon faktiskt ord till; korta poem i stället för titlar.

Unikt uttryck

Konstnären har hittat sitt alldeles egna uttryck, är ”helt sig själv” i sin konst, för att låna Peter Pyks ord. Gallerist Jörgen Persson håller med:

– Jag brukar säga att ett kvalitetssignum på en bild är att man kan se vem som gjort den. Så är det här.

Som accent till Camilla Pyks bildkonst visas även skulpturer i galleriet på Hamngatan. Dessa har Margot Luf skapat. Tyska Margot är en mångårig vän till familjen och har ställt ut tillsammans med Camilla tidigare vid ett tillfälle. Lufs konst har inte synts ofta i Sverige, men hennes medverkan på Imma innebär faktiskt startskottet för en rad utställningar här i landet.

Även hon jobbar gärna i stora format, bland annat vid offentlig utsmyckning, men här visas skulpturer i mindre skala. De är gjorda i brons; många är målade och färgstarka – och med sina former påminner de nästan lite om Pyks måleri.

– Jag tycker att konstverken kompletterar och pratar med varandra, säger Jörgen Persson.

Utställningen pågår till och med den 14 februari.

Camilla Pyk brukar göra oljemålningar i stora format, inte sällan två gånger två meter. Ibland blir de något mindre – bland annat av praktiska skäl. Pyk bor för närvarande i London med sin familj och där är inte ateljén lika rymlig som de hon har här hemma, på Lidingö och på Värmdö.

De målningar som visas på Galleri Imma från och med lördag är därmed ”bara” en gånger en meter stora.

Förutom dessa bilder ställer Camilla Pyk ut en mängd mindre tavlor, gjorda i blandteknik. Olja, pastell, akvarell är ofta basen i dessa. Handkolorerade etsningar finns också, liksom målade clichétryck. Ingen är den andra helt lik.

Oavsett storlek och teknik är motiven ungefär desamma.

– Camilla är en oerhört fantasifull människa, säger hennes far Peter Pyk som är i Mariestad för att hänga utställningen.

Han säger det som förklaring till att många av tavlorna föreställer påhittade djur ”som gör och tycker saker” i olika miljöer. Pyk berättar små sagor i sina bilder och ibland sätter hon faktiskt ord till; korta poem i stället för titlar.

Unikt uttryck

Konstnären har hittat sitt alldeles egna uttryck, är ”helt sig själv” i sin konst, för att låna Peter Pyks ord. Gallerist Jörgen Persson håller med:

– Jag brukar säga att ett kvalitetssignum på en bild är att man kan se vem som gjort den. Så är det här.

Som accent till Camilla Pyks bildkonst visas även skulpturer i galleriet på Hamngatan. Dessa har Margot Luf skapat. Tyska Margot är en mångårig vän till familjen och har ställt ut tillsammans med Camilla tidigare vid ett tillfälle. Lufs konst har inte synts ofta i Sverige, men hennes medverkan på Imma innebär faktiskt startskottet för en rad utställningar här i landet.

Även hon jobbar gärna i stora format, bland annat vid offentlig utsmyckning, men här visas skulpturer i mindre skala. De är gjorda i brons; många är målade och färgstarka – och med sina former påminner de nästan lite om Pyks måleri.

– Jag tycker att konstverken kompletterar och pratar med varandra, säger Jörgen Persson.

Utställningen pågår till och med den 14 februari.

Camilla Pyk

Född: 1966

Från: Lidingö, Stockholm.

Arbetar i: Olja och blandteknik.

Ja, hon är släkt med Madeleine Pyk (det är hennes faster).

Margot Luf

Född: 1945

Från: München, Tyskland.

Gör: Skulpturer i brons.

Är sedan länge vän till familjen Pyk.