21 jan 2016 10:45

21 jan 2016 10:45

När demokratin sätts ur spel

ROMAN LÄST: C. Lundh

Mary
Aris Fioretos
Norstedts

När jag läste boken undrade jag om den utspelade sig i Chile eller i Grekland. Tidsmässigt skulle båda kunna stämma. Författaren låter oss inte få veta svaret när han skriver om 23-åriga Mary som pluggar arkitektur i ett land med militärstyre.

Pojkvännen är politiskt aktiv och så grips hon en höstnatt 1973 för påstådd statsfientlig verksamhet. Det blir två hemska veckor i säkerhetstjänstens ökända högkvarter innan hon och några andra kvinnor deporteras till en ö som snart ska ta emot fängslade manliga regimkritiker.

Kvinnorna ska städa inför männens ankomst och tillvaron är miserabel på alla möjliga tänkbara sätt.

I flera tillbakablickar får man också följa Marys liv innan fångenskapen.

Jag blev inte så berörd som jag hade trott. Men visst är boken en bra upplysning om hur förskräckligt det kan gå till när demokratin sätts ur spel.

När jag läste boken undrade jag om den utspelade sig i Chile eller i Grekland. Tidsmässigt skulle båda kunna stämma. Författaren låter oss inte få veta svaret när han skriver om 23-åriga Mary som pluggar arkitektur i ett land med militärstyre.

Pojkvännen är politiskt aktiv och så grips hon en höstnatt 1973 för påstådd statsfientlig verksamhet. Det blir två hemska veckor i säkerhetstjänstens ökända högkvarter innan hon och några andra kvinnor deporteras till en ö som snart ska ta emot fängslade manliga regimkritiker.

Kvinnorna ska städa inför männens ankomst och tillvaron är miserabel på alla möjliga tänkbara sätt.

I flera tillbakablickar får man också följa Marys liv innan fångenskapen.

Jag blev inte så berörd som jag hade trott. Men visst är boken en bra upplysning om hur förskräckligt det kan gå till när demokratin sätts ur spel.