19 jan 2016 11:56

17 mar 2016 10:28

Birgitta Andersson fick hedersbagge

MARIESTAD: Hon blev Teskedsgumman med hela svenska folket

Skådespelaren Birgitta Andersson, uppväxt i Mariestad, tilldelades Hedersguldbaggen vid årets filmgala.

Birgitta Andersson, 82, har en lång meritlista och har blivit en älskad och folkkär skådespelare, känd från revyer, julkalendrar och svensk film. Hon hade bland annat med flera framstående roller i Hasse Alfredssons och Tage Danielssons filmer. Hon blev Teskedsgumman med hela svenska folket efter 1967 års adventskalender. En annan succé var rollen som den långnästa Hedvig i barnprogrammet från ”A till Ö”.

Birgitta Andersson spelade ”Doris” i sex av de åtta klassiska filmerna om Jönsson-ligan. En roll som hon 1995 var guldbaggenominerad för i kategorin bästa biroll. Någon guldbagge blev det inte det den gången, men väl i år då Birgitta Andersson i måndags kväll tilldelades Hedersguldbaggen; hederspriset som delas ut till någon som ägnat ”lång och trogen tjänst” åt svensk film.

– Jag är väldigt glad för den här. Det är många andra av er som också är glada, eller hur? Och det är många som inte har fått en sådan här, och till er säger jag: håll ut. Ni kan få en sådan här när ni blir gamla, sa hon bland annat i sitt tacktal.

Birgitta Andersson, 82, har en lång meritlista och har blivit en älskad och folkkär skådespelare, känd från revyer, julkalendrar och svensk film. Hon hade bland annat med flera framstående roller i Hasse Alfredssons och Tage Danielssons filmer. Hon blev Teskedsgumman med hela svenska folket efter 1967 års adventskalender. En annan succé var rollen som den långnästa Hedvig i barnprogrammet från ”A till Ö”.

Birgitta Andersson spelade ”Doris” i sex av de åtta klassiska filmerna om Jönsson-ligan. En roll som hon 1995 var guldbaggenominerad för i kategorin bästa biroll. Någon guldbagge blev det inte det den gången, men väl i år då Birgitta Andersson i måndags kväll tilldelades Hedersguldbaggen; hederspriset som delas ut till någon som ägnat ”lång och trogen tjänst” åt svensk film.

– Jag är väldigt glad för den här. Det är många andra av er som också är glada, eller hur? Och det är många som inte har fått en sådan här, och till er säger jag: håll ut. Ni kan få en sådan här när ni blir gamla, sa hon bland annat i sitt tacktal.