23 dec 2015 19:30

17 mar 2016 10:30

Låtskrivande kusiner lyfter med succélåt

MUSIK

Nya låten ”Russian Roulette” gör succé på Spotify.
Samtidigt gnuggar låtskrivarna Jonas Frisk och Martin Olsson sina händer.
– Det här skapar fantastiska möjligheter för oss, säger Mariestadssonen Jonas Frisk.

Tur, tajming och talang.

Tre egenskaper som är ett måste för att lyckas som låtskrivare. Det är i alla fall så kusinerna Jonas Frisk, 24 år, och Martin Olsson, 30, resonerar. Och båda vet vad de pratar om.

Tillsammans har de passerat en lång och krokig väg för att ta sig till dagens hållplats. Konkurrensen i branschen beskrivs som mördande – men bär man på de tre nämnda egenskaperna kan det räcka långt.

”Skitjobben” ingår

– Det är lite av de ihärdigas spel. Som låtskrivare går det långa perioder utan att du tjänar några pengar. För att utvecklas måste du lära dig att göra skitjobben också. Många tröttnar på att gneta, men har du is i magen och är beredd att kämpa kommer det till slut att betala sig, säger Martin.

Jonas Frisk är född och uppvuxen i Mariestad, men flyttade till Skara efter studenten. Martin Olsson är ursprungligen från Lundsbrunn, och bor även han i Skara sedan flera år tillbaka.

Youtube-succé

Hösten 2013 intensifierades deras kontakt när de blev kompanjoner i musikbranschen. Då skrev de k-pop och j-pop (koreansk och japansk pop), men bytte snart genre.

– Jag gick på samma låtskrivarskola som Joel Berghult, som driver Youtube-kanalen ”Roomieofficial”. Vi började samarbeta under namnet ”Roomie & Friends” och laddade varje vecka upp en cover. Det kunde bli mellan 200 000 och en miljon visningar, säger Jonas.

Senare började de samarbeta med managementbolaget Knockout Artist, som inriktar sig på EDM-musik (Electronic Dance Music).

– Vi fick chansen att skriva fler låtar. Utan dom hade vi troligtvis inte varit en del av den här branschen. Förutom låtskrivandet ges jag även möjligheten att göra olika former av produktionsjobb inom video och musik, förklarar Jonas.

Agerar sångare

Nya erbjudanden trillade in och det var på den vägen Tungevaag & Raaban hörde av sig. Den norsksvenska DJ-duon behövde en så kallad ”topline”, alltså sångmelodi och text, till sin kommande singel ”Russian Roulette”. Extra roligt blev det när det stod klart att Jonas fick chansen som sångare.

– Det var inte planerat, men det kändes förstås skitkul. Även DJ-trion Charlie Who? var inblandade i låten, men vi är hellre en liten del av något stort än en stor del av något litet. Låten har verkligen gått som en raket på listorna.

Störst respons har den fått i Finland. Där har den sålt guldskiva och även toppat Spotifylistan i nio dagar. I skrivande stund ligger den på tredje plats. På den svenska listan återfinns ”Russian Roulette” på 31:a plats. Totalt har låten spelats över fyra miljoner gånger sedan lanseringen den 27 november.

– ”Russian Roulette” har ingen djup text, men det behövs inte alla gånger. I dag ska en EDM-låt vara adrenalinpumpande och det är viktigt att lyssnarna lär sig texten snabbt. Den ska vara lätt att ta till sig. Det är oftast sådana låtar som blir stora, säger Martin.

Fortsatt samarbete

Under mellandagarna kommer Jonas Frisk och Martin Olsson att börja skriva på Tungevaag & Raabans kommande singel.

– De utnyttjar vågen nu och vill ha flera släpp på kort tid. Vi har god kontakt med fler potentiella artister och förhoppningsvis kommer det att leda till något positivt framöver, avslutar Jonas Frisk.

Tur, tajming och talang.

Tre egenskaper som är ett måste för att lyckas som låtskrivare. Det är i alla fall så kusinerna Jonas Frisk, 24 år, och Martin Olsson, 30, resonerar. Och båda vet vad de pratar om.

Tillsammans har de passerat en lång och krokig väg för att ta sig till dagens hållplats. Konkurrensen i branschen beskrivs som mördande – men bär man på de tre nämnda egenskaperna kan det räcka långt.

”Skitjobben” ingår

– Det är lite av de ihärdigas spel. Som låtskrivare går det långa perioder utan att du tjänar några pengar. För att utvecklas måste du lära dig att göra skitjobben också. Många tröttnar på att gneta, men har du is i magen och är beredd att kämpa kommer det till slut att betala sig, säger Martin.

Jonas Frisk är född och uppvuxen i Mariestad, men flyttade till Skara efter studenten. Martin Olsson är ursprungligen från Lundsbrunn, och bor även han i Skara sedan flera år tillbaka.

Youtube-succé

Hösten 2013 intensifierades deras kontakt när de blev kompanjoner i musikbranschen. Då skrev de k-pop och j-pop (koreansk och japansk pop), men bytte snart genre.

– Jag gick på samma låtskrivarskola som Joel Berghult, som driver Youtube-kanalen ”Roomieofficial”. Vi började samarbeta under namnet ”Roomie & Friends” och laddade varje vecka upp en cover. Det kunde bli mellan 200 000 och en miljon visningar, säger Jonas.

Senare började de samarbeta med managementbolaget Knockout Artist, som inriktar sig på EDM-musik (Electronic Dance Music).

– Vi fick chansen att skriva fler låtar. Utan dom hade vi troligtvis inte varit en del av den här branschen. Förutom låtskrivandet ges jag även möjligheten att göra olika former av produktionsjobb inom video och musik, förklarar Jonas.

Agerar sångare

Nya erbjudanden trillade in och det var på den vägen Tungevaag & Raaban hörde av sig. Den norsksvenska DJ-duon behövde en så kallad ”topline”, alltså sångmelodi och text, till sin kommande singel ”Russian Roulette”. Extra roligt blev det när det stod klart att Jonas fick chansen som sångare.

– Det var inte planerat, men det kändes förstås skitkul. Även DJ-trion Charlie Who? var inblandade i låten, men vi är hellre en liten del av något stort än en stor del av något litet. Låten har verkligen gått som en raket på listorna.

Störst respons har den fått i Finland. Där har den sålt guldskiva och även toppat Spotifylistan i nio dagar. I skrivande stund ligger den på tredje plats. På den svenska listan återfinns ”Russian Roulette” på 31:a plats. Totalt har låten spelats över fyra miljoner gånger sedan lanseringen den 27 november.

– ”Russian Roulette” har ingen djup text, men det behövs inte alla gånger. I dag ska en EDM-låt vara adrenalinpumpande och det är viktigt att lyssnarna lär sig texten snabbt. Den ska vara lätt att ta till sig. Det är oftast sådana låtar som blir stora, säger Martin.

Fortsatt samarbete

Under mellandagarna kommer Jonas Frisk och Martin Olsson att börja skriva på Tungevaag & Raabans kommande singel.

– De utnyttjar vågen nu och vill ha flera släpp på kort tid. Vi har god kontakt med fler potentiella artister och förhoppningsvis kommer det att leda till något positivt framöver, avslutar Jonas Frisk.