27 nov 2015 06:00

27 nov 2015 06:00

Starka upplevelser blir bilder med färg

KONST: Lillwy fick tillbaka målarlusten

Sugen på att ta en tur till Kina? Eller kanske Italien, Spanien – och Norges fjällvärld?

– Jag tror att jag har förändrat min stil en del.

Det är fyra år sedan Lillwy Falk hade en större utställning och under åren som gått har det hänt en del.

– Jag har blivit lite djärvare – mer färg i nya kombinationer.

Det tog stopp

Målningarna hon talar om är många och de finns i såväl olja som i akvarell. Alla är gjorda under det senaste året. Förra hösten släppte det äntligen, efter en tid då det inte riktigt ville sig riktigt med måleriet. Det var efter att Lillwys mamma hade dött som det tog stopp.

– Jag kunde inte måla, säger Lillwy, satt bara och tittade på duken.

Men så, under en tur i Norge tillsammans med maken Charlie kom lusten plötsligt tillbaka. Fjällvärlden visade sig från sin allra färggladaste sida.

För nästan exakt ett år sedan, när Elisabeth Göthberg frågade om Lillwy ville visa sin konst vid årets adventsutställning – då fick hon dessutom ett mål att jobba mot.

– Då blev det roligt.

Kina och Skåne

Tavlorna har ganska små format, vilket helt och hållet har praktiska orsaker. Men liten yta hindrar inte att de ändå kan innehålla vida vyer. Utställningens titel, ”Långt bort & Så nära”, avslöjar var Lillwy hämtat sina motiv: Överallt.

Under rundturen på Gutenberghusets övre plan tar sig besökaren från Toscana och Sicilien till Andalusien, Island, Kina, Skåne och Gotland – via västgötaslätten. Till och med en liten bit av stjärnhimlen har hon fått med.

– Det finns mer här, säger hon och pekar mot huvudet. Det kommer mera.

Utställningen öppnar på söndag och pågår till och med den 20 december, alltså hela advent. Den ingår också som en del i arrangemanget ”Vandring i vintertid” den 6 december, då Elisabeth Göthberg leder en guidad promenad genom gränder och gårdar i Gamla stan. Den turen avslutas med glögg och pepparkakor bland Lillwy Falks tavlor.

– Jag tror att jag har förändrat min stil en del.

Det är fyra år sedan Lillwy Falk hade en större utställning och under åren som gått har det hänt en del.

– Jag har blivit lite djärvare – mer färg i nya kombinationer.

Det tog stopp

Målningarna hon talar om är många och de finns i såväl olja som i akvarell. Alla är gjorda under det senaste året. Förra hösten släppte det äntligen, efter en tid då det inte riktigt ville sig riktigt med måleriet. Det var efter att Lillwys mamma hade dött som det tog stopp.

– Jag kunde inte måla, säger Lillwy, satt bara och tittade på duken.

Men så, under en tur i Norge tillsammans med maken Charlie kom lusten plötsligt tillbaka. Fjällvärlden visade sig från sin allra färggladaste sida.

För nästan exakt ett år sedan, när Elisabeth Göthberg frågade om Lillwy ville visa sin konst vid årets adventsutställning – då fick hon dessutom ett mål att jobba mot.

– Då blev det roligt.

Kina och Skåne

Tavlorna har ganska små format, vilket helt och hållet har praktiska orsaker. Men liten yta hindrar inte att de ändå kan innehålla vida vyer. Utställningens titel, ”Långt bort & Så nära”, avslöjar var Lillwy hämtat sina motiv: Överallt.

Under rundturen på Gutenberghusets övre plan tar sig besökaren från Toscana och Sicilien till Andalusien, Island, Kina, Skåne och Gotland – via västgötaslätten. Till och med en liten bit av stjärnhimlen har hon fått med.

– Det finns mer här, säger hon och pekar mot huvudet. Det kommer mera.

Utställningen öppnar på söndag och pågår till och med den 20 december, alltså hela advent. Den ingår också som en del i arrangemanget ”Vandring i vintertid” den 6 december, då Elisabeth Göthberg leder en guidad promenad genom gränder och gårdar i Gamla stan. Den turen avslutas med glögg och pepparkakor bland Lillwy Falks tavlor.