13 nov 2015 06:00

13 nov 2015 06:00

Skattgömmor för släktforskare

HISTORIA: En dag för djupdykning bland arkiven

Var låg torpet som mina förfäder bodde i? Finns farfars far i soldatregistret? Vem är jag egentligen?
Många frågor kan få svar om man letar på rätt ställe. Tips ges vid Arkivens dag, på lördag.

Arkivens dag är ett internationellt arrangemang där arkiv av olika slag visar upp sin verksamhet, uppmärksammar möjligheten att resa tillbaka i tiden, och samtidigt visar hur de samlar in information i nutid.

En av aktörerna på lördag är biblioteket i Mariestad som har öppet hus i sin egen västgötasamling och bildarkivet – där man kan hitta en hel del lokal historia. Släktforskarföreningen är förstås också med, och flera intressanta gäster.

Dagen inleds med ett föredrag av Maria Mähler från Riksarkivet – landets högsta arkivmyndighet. Hon ska visa databasen SVAR:s digitala forskarsal – nutidens motsvarighet till mikrofiche.

Håller föredrag

Avslutningen består av att Björn Lippold, Lundsbrunn, håller ett föredrag kallat ”Di gamle har berättat”. Lippolds ”livsverk” är det Centrala Soldatregistret – en databas där man själv kan söka efter soldater i den indelta armén mellan 1600- och 1900-tal.

Både Lippold och Mähler finns på plats under hela öppna huset.

Under dagen visas också lantmäteriets historiska kartor, vilket brukar tilldra sig stort intresse från besökarna.

Arkivens dag är ett internationellt arrangemang där arkiv av olika slag visar upp sin verksamhet, uppmärksammar möjligheten att resa tillbaka i tiden, och samtidigt visar hur de samlar in information i nutid.

En av aktörerna på lördag är biblioteket i Mariestad som har öppet hus i sin egen västgötasamling och bildarkivet – där man kan hitta en hel del lokal historia. Släktforskarföreningen är förstås också med, och flera intressanta gäster.

Dagen inleds med ett föredrag av Maria Mähler från Riksarkivet – landets högsta arkivmyndighet. Hon ska visa databasen SVAR:s digitala forskarsal – nutidens motsvarighet till mikrofiche.

Håller föredrag

Avslutningen består av att Björn Lippold, Lundsbrunn, håller ett föredrag kallat ”Di gamle har berättat”. Lippolds ”livsverk” är det Centrala Soldatregistret – en databas där man själv kan söka efter soldater i den indelta armén mellan 1600- och 1900-tal.

Både Lippold och Mähler finns på plats under hela öppna huset.

Under dagen visas också lantmäteriets historiska kartor, vilket brukar tilldra sig stort intresse från besökarna.