30 okt 2015 06:00

30 okt 2015 06:00

Hoppfullt på Alla själars dag

MUSIK: Cantabilekören sjunger Bach i Domkyrkan

På söndag kväll framförs kantaten Actus Tragicus av J S Bach i Mariestads domkyrka.

Svår att sjunga, men lättillgänglig – om vi ska tro dirigent Jan Tammo.

Verket (Kantat BWv 160) är en av Johann Sebastian Bachs tidiga, mest kända och älskade kantater. Den framförs ofta på Alla helgons dag, den här gången på ”Alla själars dag”.

Kantaten komponerades redan år 1707, när Bach var 22 år. Förmodligen är den skriven till en begravning av en släkting till Bach. Texterna är en blandning av bibel- och psalmtexter som beskriver kampen mellan mörkret (sorgen) och ljuset (glädjen), där ljuset står som segrare.

– Stycket är verkligen inte så dystert som titeln antyder, säger Jan Tammo som dirigerar på söndag. Musiken är vacker, lättillgänglig och full av hopp och glädje.

Kantaten framförs av Cantabilekören med Anders Börjesson som bas och tenorsolist.

Tre altar från kören: Annika Wiborg, Åsa Tivemo och Katarina Söder sjunger tillsammans altarian. Ensemblen består av experter på barockmusik som spelar på originalinstrument; två altblockflöjter, två viole da gamba, cembalo, cello och kontrabas. Denna instrumentering ger en mycket speciell klangupplevelse.

Gamba är ett stränginstrument som spelas med stråke. Det är rätt ont om gambaspelare. I uppsättningen i Mariestads domkyrka har en gambist importerats från Holland. Stycket kommer att framföras med den instrumentering som Bach tänkte sig.

Verket (Kantat BWv 160) är en av Johann Sebastian Bachs tidiga, mest kända och älskade kantater. Den framförs ofta på Alla helgons dag, den här gången på ”Alla själars dag”.

Kantaten komponerades redan år 1707, när Bach var 22 år. Förmodligen är den skriven till en begravning av en släkting till Bach. Texterna är en blandning av bibel- och psalmtexter som beskriver kampen mellan mörkret (sorgen) och ljuset (glädjen), där ljuset står som segrare.

– Stycket är verkligen inte så dystert som titeln antyder, säger Jan Tammo som dirigerar på söndag. Musiken är vacker, lättillgänglig och full av hopp och glädje.

Kantaten framförs av Cantabilekören med Anders Börjesson som bas och tenorsolist.

Tre altar från kören: Annika Wiborg, Åsa Tivemo och Katarina Söder sjunger tillsammans altarian. Ensemblen består av experter på barockmusik som spelar på originalinstrument; två altblockflöjter, två viole da gamba, cembalo, cello och kontrabas. Denna instrumentering ger en mycket speciell klangupplevelse.

Gamba är ett stränginstrument som spelas med stråke. Det är rätt ont om gambaspelare. I uppsättningen i Mariestads domkyrka har en gambist importerats från Holland. Stycket kommer att framföras med den instrumentering som Bach tänkte sig.