21 okt 2015 20:00

17 mar 2016 10:34

Punkbandet som risar Sverigedemokraterna

MUSIK

Pulsen höjs i elva städer på Asta Kasks vårturné.

Till 2016 är även ett nytt album tänkt – där politiken ska genomsyra låtmaterialet.

– Men vi ägnar inte hela skivan åt Sverigedemokraterna, säger sångaren Bonni Pontén.

Micke Blomqvist, Bonni Pontén, Magnus Hörnell och Dadde Stark tillhör kategorin ”still going strong” och har inga planer på att trappa ner.

Punkbandet Asta Kask, med rötterna i Töreboda, har elva konserter inbokade till vårens turné. Premiären äger rum i Linköping den 5 februari och avslutas på skärtorsdagen den 24 mars – på Jubileumsteatern i Mariestad.

– Vi brukar vara försiktiga med förväntningar och föredrar i stället att ha en ödmjuk inställning. När vi åker på turné utgår vi alltid från att det blir en flopp. Om det skulle bli annorlunda är det i så fall mycket lättare att glädjas, säger Bonni Pontén med ett skratt.

Fram till årsskiftet väntar också fem spelningar, varav den ena blir på en Finlandsfärja under torsdagskvällen.

– Jag vill understryka att vi inte ska stå i karaokebaren. Det är flera tunga band som är med på kryssningen och det kommer att bli ett jäkla drag.

Hektiskt 2014

Senast Asta Kask var i ropet var våren 2014. På fyra månader gjorde bandet 26 spelningar och publiken tog del av flera låtar som återfanns i ”Handen på hjärtat” – albumet som släpptes året innan.

Snart är det dags för skivsläpp igen. Låtskrivarprocessen är i full gång och Bonni Pontén tror att det blir någon form av utgivning nästa sommar.

– Turerna kring skivan är inte helt spikade ännu. Vi har kommit en bra bit på vägen och det blir inte något revolutionerande jämfört med det senaste albumet. Om man kan leva med hur Asta Kask låter 2015, kontra på 1980-talet, är det ingen som kommer att bli besviken.

Han fortsätter:

– Vi är inte så pretentiösa när vi gör plattorna. Det finns de som pular och petar i detaljer, men det är inget för oss. Däremot blir det med åren svårare att få till äkta och relevanta texter. Om man bara vill få till snygg lyrik hade jag kunnat spruta ut två låtar om dagen. När vi skriver en text i dag vill vi verkligen känna att det är något nytt.

Viktig uppgift

Asta Kask väljer även i fortsättningen att framhäva sina vänsterpolitiska åsikter i låtarna. Bonni Pontén anser att det är oundvikligt att ducka för det allt tuffare klimatet och att bandet har en allt viktigare uppgift i att få fram sitt budskap.

– Rasism, nazism och pennalism är något vi har stått öga mot öga med i alla år. I dag har främlingsfientligheten blivit mer normaliserad och den är plötsligt intressant för alla. Vi tänker inte skriva ett album uteslutande om Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Det är viktigt att uppmärksamma deras politiska inställning och skriva texter utifrån den verklighet vi befinner oss i.

Asien och Sydamerika

Framtiden för Asta Kask är säkrad. Förutom turné och album lockas Pontén och kompani av nya vändor i utlandet.

– Eventuellt återvänder vi till Japan i maj. Vi för också en dialog med folk i Brasilien. Just Braslien har varit på gång förut, men det har alltid skitit sig. Nu hoppas vi på bättre lycka, säger Bonni Pontén.

Freddy Berg

Micke Blomqvist, Bonni Pontén, Magnus Hörnell och Dadde Stark tillhör kategorin ”still going strong” och har inga planer på att trappa ner.

Punkbandet Asta Kask, med rötterna i Töreboda, har elva konserter inbokade till vårens turné. Premiären äger rum i Linköping den 5 februari och avslutas på skärtorsdagen den 24 mars – på Jubileumsteatern i Mariestad.

– Vi brukar vara försiktiga med förväntningar och föredrar i stället att ha en ödmjuk inställning. När vi åker på turné utgår vi alltid från att det blir en flopp. Om det skulle bli annorlunda är det i så fall mycket lättare att glädjas, säger Bonni Pontén med ett skratt.

Fram till årsskiftet väntar också fem spelningar, varav den ena blir på en Finlandsfärja under torsdagskvällen.

– Jag vill understryka att vi inte ska stå i karaokebaren. Det är flera tunga band som är med på kryssningen och det kommer att bli ett jäkla drag.

Hektiskt 2014

Senast Asta Kask var i ropet var våren 2014. På fyra månader gjorde bandet 26 spelningar och publiken tog del av flera låtar som återfanns i ”Handen på hjärtat” – albumet som släpptes året innan.

Snart är det dags för skivsläpp igen. Låtskrivarprocessen är i full gång och Bonni Pontén tror att det blir någon form av utgivning nästa sommar.

– Turerna kring skivan är inte helt spikade ännu. Vi har kommit en bra bit på vägen och det blir inte något revolutionerande jämfört med det senaste albumet. Om man kan leva med hur Asta Kask låter 2015, kontra på 1980-talet, är det ingen som kommer att bli besviken.

Han fortsätter:

– Vi är inte så pretentiösa när vi gör plattorna. Det finns de som pular och petar i detaljer, men det är inget för oss. Däremot blir det med åren svårare att få till äkta och relevanta texter. Om man bara vill få till snygg lyrik hade jag kunnat spruta ut två låtar om dagen. När vi skriver en text i dag vill vi verkligen känna att det är något nytt.

Viktig uppgift

Asta Kask väljer även i fortsättningen att framhäva sina vänsterpolitiska åsikter i låtarna. Bonni Pontén anser att det är oundvikligt att ducka för det allt tuffare klimatet och att bandet har en allt viktigare uppgift i att få fram sitt budskap.

– Rasism, nazism och pennalism är något vi har stått öga mot öga med i alla år. I dag har främlingsfientligheten blivit mer normaliserad och den är plötsligt intressant för alla. Vi tänker inte skriva ett album uteslutande om Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Det är viktigt att uppmärksamma deras politiska inställning och skriva texter utifrån den verklighet vi befinner oss i.

Asien och Sydamerika

Framtiden för Asta Kask är säkrad. Förutom turné och album lockas Pontén och kompani av nya vändor i utlandet.

– Eventuellt återvänder vi till Japan i maj. Vi för också en dialog med folk i Brasilien. Just Braslien har varit på gång förut, men det har alltid skitit sig. Nu hoppas vi på bättre lycka, säger Bonni Pontén.

Freddy Berg

Turnéplanen 2016

Asta Kask besöker elva städer med start i Linköping den 5 februari. Nedan följer samtliga inplanerade spelningar:

5/2 Linköping, 6/2 Växjö, 12/2 Halmstad, 13/2 Malmö, 26/2 Hultsfred, 27/2 Uppsala, 4/3 Karlshamn, 5/3 Trollhättan, 11/3 Stockholm, 12/3 Umeå, 24/3 Mariestad.