02 okt 2015 06:00

02 okt 2015 06:00

Visor om livet kring bruket

Musikalisk industrihistoria på teatern

”Nu går vi till fabriken” heter vismusikalen som spelas på Mariestads teater nästa söndag.
Nya texter och ny musik om en epok i svensk industrihistoria.

Arbetarna ger sin version, patron och hans fru får också komma till tals. Och ungdomarna på orten – vad tänker de?

– Det är berättande visor om hur det var att leva i ett brukssamhälle. De handlar om Jonsered, men vi har förstått att de beskriver en verklighet som fanns överallt, säger Maria Pihl som tonsatt föreställningens texter.

De kallar det vismusikal eftersom sångerna varvas med mellansnack och små scener. Klassklyftor, svårförverkligade drömmar och orättvisor speglas genom olika personer – både fiktiva och verkliga – i Jonsered under tidigt 1900-tal. Aktörer på scenen är Maria Pihl själv och trubaduren KG Malm – ackompanjerade av musikerna Bosse Stenholm och Leonor Palazzo.

Den 11 oktober gästar ensemblen Mariestads teater på inbjudan av Visans vänner, som menar att föreställningen ”Nu går vi till fabriken” är ett bra sätt att bredda intresset för visan och samtidigt stimulera det lokala historieintresset.

För att ge den lokala prägeln på kvällen har Elisabeth Göthberg bjudits in för att berätta om Mariestads industrihistoria. Hon talar dock inte bara om ”bruket”, utan gör en kort exposé om den industriella utvecklingen i stort, från domkyrkobygget på 1600-talet och framåt.

– Jag gör små nedslag i historien och betonar några av de entreprenörer vi haft; duktiga människor som format denna orten, säger Elisabeth Göthberg. Men unican och pappret finns förstås också med.

Arbetarna ger sin version, patron och hans fru får också komma till tals. Och ungdomarna på orten – vad tänker de?

– Det är berättande visor om hur det var att leva i ett brukssamhälle. De handlar om Jonsered, men vi har förstått att de beskriver en verklighet som fanns överallt, säger Maria Pihl som tonsatt föreställningens texter.

De kallar det vismusikal eftersom sångerna varvas med mellansnack och små scener. Klassklyftor, svårförverkligade drömmar och orättvisor speglas genom olika personer – både fiktiva och verkliga – i Jonsered under tidigt 1900-tal. Aktörer på scenen är Maria Pihl själv och trubaduren KG Malm – ackompanjerade av musikerna Bosse Stenholm och Leonor Palazzo.

Den 11 oktober gästar ensemblen Mariestads teater på inbjudan av Visans vänner, som menar att föreställningen ”Nu går vi till fabriken” är ett bra sätt att bredda intresset för visan och samtidigt stimulera det lokala historieintresset.

För att ge den lokala prägeln på kvällen har Elisabeth Göthberg bjudits in för att berätta om Mariestads industrihistoria. Hon talar dock inte bara om ”bruket”, utan gör en kort exposé om den industriella utvecklingen i stort, från domkyrkobygget på 1600-talet och framåt.

– Jag gör små nedslag i historien och betonar några av de entreprenörer vi haft; duktiga människor som format denna orten, säger Elisabeth Göthberg. Men unican och pappret finns förstås också med.