25 sep 2015 06:00

25 sep 2015 06:00

Foto: Charlotte Ferneman

Till öst och väst från samma håll

Larsson och Thunborg öppnar sina ateljéer

I år slipper Lars Larsson och Håkan Thunborg att släpa sina tavlor till andra lokaler under kultur- och skördefesten. I stället kan de vara ”hemma” i sina egna ateljéer på bibliotekets vind.

Håkan Thunborg finns på den östra sidan, Lars Larsson på den västra. Men på vinden till det gamla landstatshuset (stadsbiblioteket) råder inget kallt krig. Det finns dörrar – i helgen är de öppna.

Öst går först

Under ett antal år ansågs deras lokaler olämpliga att bjuda in allmänheten till. Det innebar att konstnärerna inte kunde delta i arrangemang utan att själva flytta på sig.

Men nu har de fått klartecken igen, vilket innebär att det finns ytterligare en punkt på helgens konstkarta för den som vill se lokal konst. Eftersom biblioteket inte är öppet hela tiden är det den östra ingången som gäller, så det är till Håkan Thunborg besökarna kommer först.

Många perioder

Håkan jobbar i olika teman när det gäller val av motiv på sina oljemålningar. Han har gått från Mariestad till fåglar, vidare till rymden, för att för tillfället ha landat på Musse Pigg. Men alla dessa epoker finns förstås att se i den rymliga tvårummare han håller till. Endast ett av rummen fungerar som ateljé – övriga är utmärkta att hänga tavlor i.

Lars Larsson håller sedan två år tillbaka mest på med bilder med Mayafolket som tema. Just nu arbetar han med stora oljemålningar, men även grafik, till en utställning i Tibro i mars. Han ser fram emot att få gäster runt stafflierna.

– Det är ju det som är roligt; att visa vad man jobbar med.

Men även i hans lokaler kan besökarna se såväl gammalt som nyproducerat.

– Jag gömmer inget, säger han. Det är fritt att bläddra i bilderna.

Trivsel

Det är inga lättillgängliga lokaler de finns i, Larsson och Thunborg. 55 trappsteg upp, ett antal trösklar och därefter branta trappor mellan de båda ateljéerna. Men har man väl kommit upp, är det mysigt, tycker de.

– Det här stället har en enorm trivselfaktor, säger Håkan.

Kanske är det därför han tillbringar så mycket tid i sin studio. Och varje måndagskväll ger han allmänheten chansen att titta in. Men kultur- och skördefesten slår högt. Han betraktar den som en ”firmafest”.

– Den vill man inte missa, säger han.

Fotnot: Även Ezzard Keymer har ateljé på vinden (västra), men han visar sin konst på annat håll under kultur- och skördefesten.

Håkan Thunborg finns på den östra sidan, Lars Larsson på den västra. Men på vinden till det gamla landstatshuset (stadsbiblioteket) råder inget kallt krig. Det finns dörrar – i helgen är de öppna.

Öst går först

Under ett antal år ansågs deras lokaler olämpliga att bjuda in allmänheten till. Det innebar att konstnärerna inte kunde delta i arrangemang utan att själva flytta på sig.

Men nu har de fått klartecken igen, vilket innebär att det finns ytterligare en punkt på helgens konstkarta för den som vill se lokal konst. Eftersom biblioteket inte är öppet hela tiden är det den östra ingången som gäller, så det är till Håkan Thunborg besökarna kommer först.

Många perioder

Håkan jobbar i olika teman när det gäller val av motiv på sina oljemålningar. Han har gått från Mariestad till fåglar, vidare till rymden, för att för tillfället ha landat på Musse Pigg. Men alla dessa epoker finns förstås att se i den rymliga tvårummare han håller till. Endast ett av rummen fungerar som ateljé – övriga är utmärkta att hänga tavlor i.

Lars Larsson håller sedan två år tillbaka mest på med bilder med Mayafolket som tema. Just nu arbetar han med stora oljemålningar, men även grafik, till en utställning i Tibro i mars. Han ser fram emot att få gäster runt stafflierna.

– Det är ju det som är roligt; att visa vad man jobbar med.

Men även i hans lokaler kan besökarna se såväl gammalt som nyproducerat.

– Jag gömmer inget, säger han. Det är fritt att bläddra i bilderna.

Trivsel

Det är inga lättillgängliga lokaler de finns i, Larsson och Thunborg. 55 trappsteg upp, ett antal trösklar och därefter branta trappor mellan de båda ateljéerna. Men har man väl kommit upp, är det mysigt, tycker de.

– Det här stället har en enorm trivselfaktor, säger Håkan.

Kanske är det därför han tillbringar så mycket tid i sin studio. Och varje måndagskväll ger han allmänheten chansen att titta in. Men kultur- och skördefesten slår högt. Han betraktar den som en ”firmafest”.

– Den vill man inte missa, säger han.

Fotnot: Även Ezzard Keymer har ateljé på vinden (västra), men han visar sin konst på annat håll under kultur- och skördefesten.