31 jul 2015 06:00

31 jul 2015 06:00

Knäppa knappar i Karolinas skärmar

UTSTÄLLNING: Återanvänder värdelösa saker i sin textilkonst

Hon blir inte knäpp på knappar.
Nej, Karolina Kiel Olsson, 29, älskar knappar.

I morgon har hon vernissage för sin utställning Knappologi i Gutenberghuset.

Karolina har gått en något krokig väg till det hon är i dag. Lysekilstjejen gick textilutbildning på Capellagården på Öland, kom sen in på byggnadsvårdslinjen på Dacapo i Mariestad, blev med barn och har i dag en sju månader gammal bebis och inser nu att det är texilkonst hon vill syssla med.

– Jag bor i Karleby och där har vi ett gammalt hus att hålla på med, säger hon.

Men det var alltså det här med knapparna. Hon har kommit på idén alldeles själv och det går åt knappar i mängder. I första hand gör hon lampskärmar. Använder sig av en stålram och syr fast en knapp i varje liten ram. Det går åt hundratals knappar till en skärm, och det är ett tidsödande arbete.

– I den här branschen går det inte att räkna timmar, säger hon.

Hennes knapplampskärmar är hur som helst populära, och fångar kundernas uppmärksamhet.

Men hon gör och visar annat också. Bland annat ”Björkstammar i bokskogen” där hon vävt samman boksidor. Hon trycker på linne med hjälp av kålrötter och morötter. Hon tycker det blir mer levande då. Kökshanddukar, badhanddukar och rena dekorationer. Och hon använder sig av mycket återbruksmaterial.

Utställningen pågår i två veckor.

I morgon har hon vernissage för sin utställning Knappologi i Gutenberghuset.

Karolina har gått en något krokig väg till det hon är i dag. Lysekilstjejen gick textilutbildning på Capellagården på Öland, kom sen in på byggnadsvårdslinjen på Dacapo i Mariestad, blev med barn och har i dag en sju månader gammal bebis och inser nu att det är texilkonst hon vill syssla med.

– Jag bor i Karleby och där har vi ett gammalt hus att hålla på med, säger hon.

Men det var alltså det här med knapparna. Hon har kommit på idén alldeles själv och det går åt knappar i mängder. I första hand gör hon lampskärmar. Använder sig av en stålram och syr fast en knapp i varje liten ram. Det går åt hundratals knappar till en skärm, och det är ett tidsödande arbete.

– I den här branschen går det inte att räkna timmar, säger hon.

Hennes knapplampskärmar är hur som helst populära, och fångar kundernas uppmärksamhet.

Men hon gör och visar annat också. Bland annat ”Björkstammar i bokskogen” där hon vävt samman boksidor. Hon trycker på linne med hjälp av kålrötter och morötter. Hon tycker det blir mer levande då. Kökshanddukar, badhanddukar och rena dekorationer. Och hon använder sig av mycket återbruksmaterial.

Utställningen pågår i två veckor.