23 jul 2015 19:00

23 jul 2015 19:08

Teater vid omstridd borg

"Tre starka historiska kvinnor"

Efter alla turer kring borgen vid Medeltidens värld i Götene uppmanar Leif Olsson till att se möjligheterna.
På lördag sätter han upp teaterstycket ”Tre starka kvinnor” som ett inslag i riddarföreningen Infensus välgörenhetsprogram.
– Jag vill vända på kuttingen och visa att man kan göra kultur och intressanta evenemang på de mest omöjliga platser, säger han.

Med sina fyra pjäser om medeltiden och bygdens uråldriga historia har Leif Olsson skildrat Kinnekulle och vad som timat i bygden flertalet gånget. På lördag sätter han upp ett teaterstycke med scener plockade ur de fyra pjäserna.

– Jag har plockat godbitar ur tidigare uppsättningar och gjort fyra små scener till det här stycket, berättar Olsson.

I Spelen ”Sagan om Husaby”, ”Vägen till Husaby”, ”Spelet om Sigrid Storråda”, och senast i ”Balladen om Jarl Birger” har han skildrat historiska personer som starkt präglat bygden kring Kinnekulles historia.

Bakgrunden till arrangemanget på lördag handlar om ett mångårigt samarbete med riddarföreningen Infensus och Olssons många idéer om just platsen vid Medeltidens värld. Arrangör till lördagens välgörenhetsprogram är riddarföreningen där intäkternas mottagare är Barncancerfonden.

– Jag har följt historien om Medeltidens värld allt sedan dess tillkomst, och vid flera tillfällen föreslagit kommunen att jag kunde sätta upp spel där, eller anordna en festival för historiska spel från hela landet. Detta gjorde jag innan det stora jippot Äventyrsland tog över. Då tröttnade jag. Tyvärr har stormarna och virrvarret kring platsen varit så många att jag inte fått något riktigt svar på mina förslag. Riddarföreningen Infensus bjuder nu på sina talanger och sin ridkonst till förmån för detta behjärtansvärda ändamål. Då vill vi också bjuda på ett scenprogram, denna gång från scenen vid borgen, säger han.

200 åskådarplatser

Det beräknas finnas plats för minst 200 åskådare.

– Där finns utmärkta åskådarplatser. Publiken sitter i vindskydd, samt har solen i ryggen vid eftermiddagsföreställningar, vilket är två stora plus, man ser dessutom mycket bra, och akustiken är prima. Detta är den enda amfiteaterliknande scen i kommunen, säger Olsson.

Olsson hoppas på en fortsättning på området.

– På scenen vid borgen, och runt borgen finns alldeles utmärkta spelutrymmen, som bör utnyttjas. Några kanske tycker att det skulle vara omöjligt, med tanke på de känslor som vidrör platsen, men jag ser i stället tvärtom mycket stora möjligheter att göra något hedersamt, att få borgen och platsen att associeras med något positivt, med dramatik, musik, artister och verkliga äventyr, säger han och fortsätter:

– Om vårt eldprov på lördag, utfaller väl, kommer jag under eftersommaren att försöka ge några andra program, just där.

Med sina fyra pjäser om medeltiden och bygdens uråldriga historia har Leif Olsson skildrat Kinnekulle och vad som timat i bygden flertalet gånget. På lördag sätter han upp ett teaterstycke med scener plockade ur de fyra pjäserna.

– Jag har plockat godbitar ur tidigare uppsättningar och gjort fyra små scener till det här stycket, berättar Olsson.

I Spelen ”Sagan om Husaby”, ”Vägen till Husaby”, ”Spelet om Sigrid Storråda”, och senast i ”Balladen om Jarl Birger” har han skildrat historiska personer som starkt präglat bygden kring Kinnekulles historia.

Bakgrunden till arrangemanget på lördag handlar om ett mångårigt samarbete med riddarföreningen Infensus och Olssons många idéer om just platsen vid Medeltidens värld. Arrangör till lördagens välgörenhetsprogram är riddarföreningen där intäkternas mottagare är Barncancerfonden.

– Jag har följt historien om Medeltidens värld allt sedan dess tillkomst, och vid flera tillfällen föreslagit kommunen att jag kunde sätta upp spel där, eller anordna en festival för historiska spel från hela landet. Detta gjorde jag innan det stora jippot Äventyrsland tog över. Då tröttnade jag. Tyvärr har stormarna och virrvarret kring platsen varit så många att jag inte fått något riktigt svar på mina förslag. Riddarföreningen Infensus bjuder nu på sina talanger och sin ridkonst till förmån för detta behjärtansvärda ändamål. Då vill vi också bjuda på ett scenprogram, denna gång från scenen vid borgen, säger han.

200 åskådarplatser

Det beräknas finnas plats för minst 200 åskådare.

– Där finns utmärkta åskådarplatser. Publiken sitter i vindskydd, samt har solen i ryggen vid eftermiddagsföreställningar, vilket är två stora plus, man ser dessutom mycket bra, och akustiken är prima. Detta är den enda amfiteaterliknande scen i kommunen, säger Olsson.

Olsson hoppas på en fortsättning på området.

– På scenen vid borgen, och runt borgen finns alldeles utmärkta spelutrymmen, som bör utnyttjas. Några kanske tycker att det skulle vara omöjligt, med tanke på de känslor som vidrör platsen, men jag ser i stället tvärtom mycket stora möjligheter att göra något hedersamt, att få borgen och platsen att associeras med något positivt, med dramatik, musik, artister och verkliga äventyr, säger han och fortsätter:

– Om vårt eldprov på lördag, utfaller väl, kommer jag under eftersommaren att försöka ge några andra program, just där.