17 jul 2015 06:00

17 jul 2015 06:48

Foto: Jenni Ahlin

Satsar på konstutställning tillsammans

En gång i veckan har de träffats för att utveckla sitt måleri. Nu vill de visa upp vad de kan – och väljer att göra det i ett gammalt sädesmagasin på Torsö.

Det är långt mellan utställningarna i magasinet på Bölstad gård på Torsö, så det krävdes en rejäl städinsats för att göra det till en lämplig plats för bilder och besökare. Det är nämligen gäster de fem Skövdekvinnorna hoppas på i helgen, när de arrangerar sin första ”riktiga” utställning. Bilderna bidrar de med själva.

Målam-gruppen har konstnärerna valt att kalla sig inför arrangemanget. Namnet kommer sig av första bokstaven i medlemmarnas namn; Maria Tivemo Elftring, Åsa Ranbro Jansson, Lena Karlsson, Annika Wallstersson och Maria Hassel Sahlén.

Dags nu

De fem målarkompisarna har under flera års tid åkt till Medborgarskolan i Hjo för att förkovra sig i måleriet, under ledning av Ingrid Melin Bjuréus – en ”fantastisk kursledare”. Sex år har det blivit så här långt för Annika Wallstersson och Lena Karlsson. Nu är det alltså dags att visa upp sig.

– Det är en rolig grej, säger Annika.

– Våra familjer och bekanta har börjat fråga ”ska ni inte ha en utställning”, så vi tänkte att det kanske var dags, berättar Lena. Och det känns tryggt att göra det tillsammans.

Vacker trakt

Det kan nog låta långsökt att Skövdebor väljer Torsö för sin utställning, men en förklaring är att Annika och Lena har fritidsboende i trakten. De tycker att sädesmagasinet från 1861 är en perfekt utställningslokal.

– Det blir en större upplevelse med både konsten, byggnaden – och vägen hit, säger Annika. Det är ju så vackert här.

– Vi är jättepriviligierade som får möjlighet att vara här, instämmer Lena.

Blandat utbud

Kursen de går består av både olje- och akvarellmåleri – och utställarna har själva valt vad de vill visa. Annika målar enbart i olja; ”har inte kommit till akvarellen än – det är nog svårare”. Lena är lite kluven, men bestämmer sig för att olja nog är roligast ändå.

Konstnärskvintetten har olika favoritmotiv, vilket ger utställningen en blandning. Där finns abstrakt och föreställande, tjockt och tunt, stort och smått, färgstarkt och svartvitt.

Variationen är en styrka för utställningen, menar Lena och de konstaterar att var och en använder sig av olika tekniker för att finna sina personliga uttryck.

– Jag söker mig fram för hitta min egen stil, säger Annika.

Det är långt mellan utställningarna i magasinet på Bölstad gård på Torsö, så det krävdes en rejäl städinsats för att göra det till en lämplig plats för bilder och besökare. Det är nämligen gäster de fem Skövdekvinnorna hoppas på i helgen, när de arrangerar sin första ”riktiga” utställning. Bilderna bidrar de med själva.

Målam-gruppen har konstnärerna valt att kalla sig inför arrangemanget. Namnet kommer sig av första bokstaven i medlemmarnas namn; Maria Tivemo Elftring, Åsa Ranbro Jansson, Lena Karlsson, Annika Wallstersson och Maria Hassel Sahlén.

Dags nu

De fem målarkompisarna har under flera års tid åkt till Medborgarskolan i Hjo för att förkovra sig i måleriet, under ledning av Ingrid Melin Bjuréus – en ”fantastisk kursledare”. Sex år har det blivit så här långt för Annika Wallstersson och Lena Karlsson. Nu är det alltså dags att visa upp sig.

– Det är en rolig grej, säger Annika.

– Våra familjer och bekanta har börjat fråga ”ska ni inte ha en utställning”, så vi tänkte att det kanske var dags, berättar Lena. Och det känns tryggt att göra det tillsammans.

Vacker trakt

Det kan nog låta långsökt att Skövdebor väljer Torsö för sin utställning, men en förklaring är att Annika och Lena har fritidsboende i trakten. De tycker att sädesmagasinet från 1861 är en perfekt utställningslokal.

– Det blir en större upplevelse med både konsten, byggnaden – och vägen hit, säger Annika. Det är ju så vackert här.

– Vi är jättepriviligierade som får möjlighet att vara här, instämmer Lena.

Blandat utbud

Kursen de går består av både olje- och akvarellmåleri – och utställarna har själva valt vad de vill visa. Annika målar enbart i olja; ”har inte kommit till akvarellen än – det är nog svårare”. Lena är lite kluven, men bestämmer sig för att olja nog är roligast ändå.

Konstnärskvintetten har olika favoritmotiv, vilket ger utställningen en blandning. Där finns abstrakt och föreställande, tjockt och tunt, stort och smått, färgstarkt och svartvitt.

Variationen är en styrka för utställningen, menar Lena och de konstaterar att var och en använder sig av olika tekniker för att finna sina personliga uttryck.

– Jag söker mig fram för hitta min egen stil, säger Annika.