03 jul 2015 06:00

03 jul 2015 06:00

Ung sommarteater i Gamla stan

TEATER: Mamut lever kattliv på bakgården

Det är varmt, det är soligt och det är intensiva dagar på gården bakom Bertha Petterssons hus i Gamla stan. Repetitionerna för Mamuts sommarföreställning pågår för fullt.

På tisdag är det premiär för ”Pelle Svanslös”.

– Är alla kattungar redo?

Det är dags för en genomdragning och regissör Klas Wiljergård ropar över gården. Svaret kommer snabbt från portgången ut mot Kyrkogatan:

– Alltid redo!

Ut kommer katter i alla storlekar. Elake Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos, Gammel-Maja – och Pelle förstås. Vi känner igen dem från berättelserna som Gösta Knutsson skrev för sisådär en 75 år sedan.

Gratiskulisser

Mariestads musikteater, Mamut, sätter upp familjeföreställningen ”Pelle Svanslös” med 14 unga skådespelare i rollerna. Sara Gerhardsson (Elake Måns) är äldst med sina 27 år. Det skiljer 23 mellan henne och ensemblens yngsta, fyråariga Ebba Andersson, som är en av småkatterna.

Mamut har fått rutin på det här med att sätta upp musikaler och har skämt bort Mariestadsborna med föreställningar såväl sommar som vinter i flera års tid. Sommarvarianten spelas för andra året i följd på kullerstensgården bakom Bertha Petterssons hus.

– Det är en bra plats, tycker Mamuts Michael Stävenborg. Vi behöver inte ha kulisser utan får mycket gratis, som ingångar, källare, fönster och liknande.

– Det är en mysig miljö, tycker Sara Gerhardsson.

Noga utvalda skådisar

Men även om föreningen har rutin, och även några av de unga skådespelarna, så är över halva styrkan helt ny i sammanhanget. Noga utvald vid den audition som gjordes i maj.

– Det är en fin ensemble, tycker regissör Wiljergård som normalt sett finns i Stockholm men som inte har något emot att vistas i Mariestad på sommaren.

Han avslöjar att hans sommarviste finns i Jonsboda utanför Töreboda, så han behöver inte åka särskilt långt till repetitionerna. Tanken var att vinterns uppsättning ”Blodsbröder” skulle bli det sista samarbetet mellan Wiljergård och Mamut, men nu är han alltså här igen.

– Mamut är en härlig förening att jobba i, säger han. Sveriges bästa amatörteaterförening om du frågar mig; satsar på rätt saker med kvalitet och professionalitet, har en stark styrelse med hög ambitionsnivå. Och Michael Stävenborg är ett geni.

Måsar får tji

Efter en liten paus i skuggan, och lite välbehövligt vattenintag, är det full fart igen. Gänget övar varje dag den här veckan – men på lördag har de lov.

Fiskmåsarna på takåsarna i Gamla stan tycks inte vara det minsta rädda för katter. Emellanåt är de fräcka nog att överrösta både sång och tal. När det är dags föreställning på riktigt ska dock skådespelarna vara utrustade med mikrofoner, så det blir inga problem.

När Mamut gav ”Rännstensungar” på samma plats förra sommaren kom det, enligt Klas Wiljergård, ”galet mycket folk” på några föreställningar. Det lär finnas plats för omkring 240 personer i publiken.

– Är alla kattungar redo?

Det är dags för en genomdragning och regissör Klas Wiljergård ropar över gården. Svaret kommer snabbt från portgången ut mot Kyrkogatan:

– Alltid redo!

Ut kommer katter i alla storlekar. Elake Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos, Gammel-Maja – och Pelle förstås. Vi känner igen dem från berättelserna som Gösta Knutsson skrev för sisådär en 75 år sedan.

Gratiskulisser

Mariestads musikteater, Mamut, sätter upp familjeföreställningen ”Pelle Svanslös” med 14 unga skådespelare i rollerna. Sara Gerhardsson (Elake Måns) är äldst med sina 27 år. Det skiljer 23 mellan henne och ensemblens yngsta, fyråariga Ebba Andersson, som är en av småkatterna.

Mamut har fått rutin på det här med att sätta upp musikaler och har skämt bort Mariestadsborna med föreställningar såväl sommar som vinter i flera års tid. Sommarvarianten spelas för andra året i följd på kullerstensgården bakom Bertha Petterssons hus.

– Det är en bra plats, tycker Mamuts Michael Stävenborg. Vi behöver inte ha kulisser utan får mycket gratis, som ingångar, källare, fönster och liknande.

– Det är en mysig miljö, tycker Sara Gerhardsson.

Noga utvalda skådisar

Men även om föreningen har rutin, och även några av de unga skådespelarna, så är över halva styrkan helt ny i sammanhanget. Noga utvald vid den audition som gjordes i maj.

– Det är en fin ensemble, tycker regissör Wiljergård som normalt sett finns i Stockholm men som inte har något emot att vistas i Mariestad på sommaren.

Han avslöjar att hans sommarviste finns i Jonsboda utanför Töreboda, så han behöver inte åka särskilt långt till repetitionerna. Tanken var att vinterns uppsättning ”Blodsbröder” skulle bli det sista samarbetet mellan Wiljergård och Mamut, men nu är han alltså här igen.

– Mamut är en härlig förening att jobba i, säger han. Sveriges bästa amatörteaterförening om du frågar mig; satsar på rätt saker med kvalitet och professionalitet, har en stark styrelse med hög ambitionsnivå. Och Michael Stävenborg är ett geni.

Måsar får tji

Efter en liten paus i skuggan, och lite välbehövligt vattenintag, är det full fart igen. Gänget övar varje dag den här veckan – men på lördag har de lov.

Fiskmåsarna på takåsarna i Gamla stan tycks inte vara det minsta rädda för katter. Emellanåt är de fräcka nog att överrösta både sång och tal. När det är dags föreställning på riktigt ska dock skådespelarna vara utrustade med mikrofoner, så det blir inga problem.

När Mamut gav ”Rännstensungar” på samma plats förra sommaren kom det, enligt Klas Wiljergård, ”galet mycket folk” på några föreställningar. Det lär finnas plats för omkring 240 personer i publiken.