25 mar 2015 20:30

25 mar 2015 20:53

Bengtzing sjunger för sjuka släktingen

Tre konserter i Leksbergs kyrka

Släktingens svåra sjukdom berör Linda Bengtzing.
På söndag håller sångerskan tre konserter i Leksbergs kyrka till Beata Hallbergs ära.
– Det känns roligt att göra någonting på hemmaplan och som är meningsfullt, säger Bengtzing.

Beata Hallberg från Mariestad lider av hemofagocyterande syndrom (HLH), vilket är en sällsynt störning i immunförsvaret och som attackerar blodkropparna.

Linda Bengtzing har hela tiden blivit uppdaterad kring sjukdomsutvecklingen för sin brorsbarns kusin.

– Jag har inte träffat henne sedan hon diagnostiserades med HLH. Men jag har hört alla skräckhistorier och förstår att det har varit väldigt tufft för henne och den närmaste familjen. När det handlar om sjuka barn är det alltid sorgligt, säger Linda Bengtzing.

För snart tre veckor sedan fick Gullspångssångerskan idén om att göra konserter i Leksbergs kyrka.

Svårt hyra kyrka

– Jag ringde till Beata och berättade om planerna. Eftersom hon är en klok och fundersam ung dam ville hon tänka över det. Samtalet bröts, men när jag ringde tillbaka några minuter senare hade hon funderat klart och tackade ja, säger Linda och skrattar.

Hon fortsätter:

– Jag märkte att det inte var helt enkelt att hyra en kyrka. Men jag lyckades övertala kyrkoherden Willem-Jan Fens och kyrkorådet till slut.

Först var tanken att Linda Bengtzing skulle hålla två konserter. Men redan efter ett dygn hade samtliga 280 biljetter gått åt. Därför blir det en extrainsatt konsert under samma dag. Varenda insamlad krona går till Beata och organisationen ”Min stora dag”.

Positiv anda

Och Linda Bengtzing utlovar en stor fest.

– Det har varit Beatas föräldrars önskan. Konserterna ska vara i en positiv anda och det kommer att bli hejdundrande roligt. Jag och min sambo Peter spelar akustiskt, vilket vi är vana vid. Det känns extra inspirerande att spela i en kyrka eftersom det är ett fantastiskt rum att vara i, säger hon.

Spelning i Madrid

Det var ett tag sedan Linda Bengtzing syntes i större sammanhang.

Något deltagande i årets Melodifestivalen blev det inte, men de drömmarna finns kvar.

– Jag har gått ut med en förfrågan till flera duktiga låtskrivare. Jag vill få en riktig schlagerlåt och hoppas bland annat kunna vara med i Melodifestivalen nästa år. Jag var nyligen i Madrid och spelade inför en schlagertokig publik, men annars åker jag mest på företagsgig just nu.

I fredagens MT får vi träffa Beata Hallberg som talar om sitt liv och sin sjukdom.

Beata Hallberg från Mariestad lider av hemofagocyterande syndrom (HLH), vilket är en sällsynt störning i immunförsvaret och som attackerar blodkropparna.

Linda Bengtzing har hela tiden blivit uppdaterad kring sjukdomsutvecklingen för sin brorsbarns kusin.

– Jag har inte träffat henne sedan hon diagnostiserades med HLH. Men jag har hört alla skräckhistorier och förstår att det har varit väldigt tufft för henne och den närmaste familjen. När det handlar om sjuka barn är det alltid sorgligt, säger Linda Bengtzing.

För snart tre veckor sedan fick Gullspångssångerskan idén om att göra konserter i Leksbergs kyrka.

Svårt hyra kyrka

– Jag ringde till Beata och berättade om planerna. Eftersom hon är en klok och fundersam ung dam ville hon tänka över det. Samtalet bröts, men när jag ringde tillbaka några minuter senare hade hon funderat klart och tackade ja, säger Linda och skrattar.

Hon fortsätter:

– Jag märkte att det inte var helt enkelt att hyra en kyrka. Men jag lyckades övertala kyrkoherden Willem-Jan Fens och kyrkorådet till slut.

Först var tanken att Linda Bengtzing skulle hålla två konserter. Men redan efter ett dygn hade samtliga 280 biljetter gått åt. Därför blir det en extrainsatt konsert under samma dag. Varenda insamlad krona går till Beata och organisationen ”Min stora dag”.

Positiv anda

Och Linda Bengtzing utlovar en stor fest.

– Det har varit Beatas föräldrars önskan. Konserterna ska vara i en positiv anda och det kommer att bli hejdundrande roligt. Jag och min sambo Peter spelar akustiskt, vilket vi är vana vid. Det känns extra inspirerande att spela i en kyrka eftersom det är ett fantastiskt rum att vara i, säger hon.

Spelning i Madrid

Det var ett tag sedan Linda Bengtzing syntes i större sammanhang.

Något deltagande i årets Melodifestivalen blev det inte, men de drömmarna finns kvar.

– Jag har gått ut med en förfrågan till flera duktiga låtskrivare. Jag vill få en riktig schlagerlåt och hoppas bland annat kunna vara med i Melodifestivalen nästa år. Jag var nyligen i Madrid och spelade inför en schlagertokig publik, men annars åker jag mest på företagsgig just nu.

I fredagens MT får vi träffa Beata Hallberg som talar om sitt liv och sin sjukdom.