20 mar 2015 06:00

20 mar 2015 06:00

Konstrunda i vårdagjämning

KONST: Dags igen för Öppen ateljé

De har egentligen inte så mycket gemensamt – utom ett brinnande intresse för skapande. Och en lust att visa upp resultatet.

Därför ordnar de entusiastiska Mariestadskonstnärerna Öppen ateljé varje vår.

Gärna fint och soligt – men helst lite kallt. Så vill deltagarna i Öppen ateljé att vädret ska vara i helgen.

– Så att folk inte väljer att jobba i trädgården i stället, förklarar Susanne Johansson som är en av dem.

Hon och de åtta övriga konstnärerna vill nämligen att helgflanörerna i Mariestad ska komma till de små utställningar som erbjuds längs promenadvägen. Det är tionde året som arrangemanget – vars upplägg varierar något från år till år – äger rum.

Två sidor av torget

I år finns två tydliga och jämbördiga centrum i evenemanget: Aspetorpsgatan och Gamla torget.

Liksom tidigare finns Gunilla Johannesson och Marianne Förars i sina ateljéer på tredje respektive andra våningen i Bertha Petterssons hus. Här är det alltså verkligen ”öppen ateljé”, som gäller och besökarna kan se såväl färdiga alster som pågående projekt.

Men bottenvåningen, där Anngret Svensson och Raili Sarja brukar ställa ut, står tom. ABF – och därmed även de båda konstnärerna – har flyttat till Gamla torgets andra ände, vid Västerlånggatan 1. De sätter upp sina tavlor på skärmar i kafédelen.

Fem i Nyestan

På Aspetorpsgatan 4 finns Susanne Johansson och Pia-Lena Carlsson, som båda varit med från arrangemangets start. I år har Maria Lund från Skövde fått en våning att ställa ut på i samma hus.

Och hos grannen, keramikern på nummer 8, ska Maud Sjöberg Andersson och Karin Omberg samsas om väggarna. Karin medverkar för övrigt just nu i två andra utställningar; i Jönköping och Tibro. Där visas enbart grafik – här blir det blandat. Husets ägare, Monica Holm Hilse, deltar inte själv i år.

Gärna fint och soligt – men helst lite kallt. Så vill deltagarna i Öppen ateljé att vädret ska vara i helgen.

– Så att folk inte väljer att jobba i trädgården i stället, förklarar Susanne Johansson som är en av dem.

Hon och de åtta övriga konstnärerna vill nämligen att helgflanörerna i Mariestad ska komma till de små utställningar som erbjuds längs promenadvägen. Det är tionde året som arrangemanget – vars upplägg varierar något från år till år – äger rum.

Två sidor av torget

I år finns två tydliga och jämbördiga centrum i evenemanget: Aspetorpsgatan och Gamla torget.

Liksom tidigare finns Gunilla Johannesson och Marianne Förars i sina ateljéer på tredje respektive andra våningen i Bertha Petterssons hus. Här är det alltså verkligen ”öppen ateljé”, som gäller och besökarna kan se såväl färdiga alster som pågående projekt.

Men bottenvåningen, där Anngret Svensson och Raili Sarja brukar ställa ut, står tom. ABF – och därmed även de båda konstnärerna – har flyttat till Gamla torgets andra ände, vid Västerlånggatan 1. De sätter upp sina tavlor på skärmar i kafédelen.

Fem i Nyestan

På Aspetorpsgatan 4 finns Susanne Johansson och Pia-Lena Carlsson, som båda varit med från arrangemangets start. I år har Maria Lund från Skövde fått en våning att ställa ut på i samma hus.

Och hos grannen, keramikern på nummer 8, ska Maud Sjöberg Andersson och Karin Omberg samsas om väggarna. Karin medverkar för övrigt just nu i två andra utställningar; i Jönköping och Tibro. Där visas enbart grafik – här blir det blandat. Husets ägare, Monica Holm Hilse, deltar inte själv i år.