06 mar 2015 06:00

06 mar 2015 06:00

Många gäster vid årlig tradition

När Visans vänner ordnar sin traditionella Taubeafton nästa vecka har de inte bara en gästartist utan flera: Torsö vokalensemble kör ett program där både sång, dans och bild ingår.

Evert Taube har visserligen varit död i 39 år, men fortfarande firas hans födelsedag på många platser i Sverige. Mariestad är en sådan plats, där föreningen Visans vänner under många år arrangerat Taubeafton på nationalskaldens födelsedag den 12 mars.

På torsdag är det alltså dags igen och konserten följer det mönster som föreningen skapat med tiden: En första avdelning där egna medlemmar sjunger och spelar utvald musik av Taube. I år framträder flera nya visvänner, nämligen Eva Ekhagen, Roy Sällström och Martin Fernström.

Efter pausen ges plats för kvällens gästartist, som den här gången är betydligt fler än en. Torsö vokalensemble under ledning av Anders Rosén har övat in ett program med tolv sånger – alla av Evert Taube.

– En del av det är känt, säger Anders Rosén. Andra är inte så himla kända – men vackra.

Bland de sånger som inte hörs så ofta nämner Anders ”Morgon efter regn”, ”Kosterflickornas visa” och ”Damen i svart”. Mer bekanta är förstås ”Inbjudan till Bohuslän”, ”Nocturne”, ”Fragancia” och ”Så skimrande var aldrig havet”.

Men ensemblens program består av mer än sång. Till varje melodi har Torsökonstnären Kjell Fristedt gjort minst en målning, som ska visas på storbildsskärm. Dessutom medverkar dansgruppen Fiducia och som konferencier fungerar före detta körmedlemmen Hampus Johansson.

– Vi har skapat en helheT, som vi hoppas kunna framföra på andra ställen framöver, säger Anders Rosén.

Evert Taube har visserligen varit död i 39 år, men fortfarande firas hans födelsedag på många platser i Sverige. Mariestad är en sådan plats, där föreningen Visans vänner under många år arrangerat Taubeafton på nationalskaldens födelsedag den 12 mars.

På torsdag är det alltså dags igen och konserten följer det mönster som föreningen skapat med tiden: En första avdelning där egna medlemmar sjunger och spelar utvald musik av Taube. I år framträder flera nya visvänner, nämligen Eva Ekhagen, Roy Sällström och Martin Fernström.

Efter pausen ges plats för kvällens gästartist, som den här gången är betydligt fler än en. Torsö vokalensemble under ledning av Anders Rosén har övat in ett program med tolv sånger – alla av Evert Taube.

– En del av det är känt, säger Anders Rosén. Andra är inte så himla kända – men vackra.

Bland de sånger som inte hörs så ofta nämner Anders ”Morgon efter regn”, ”Kosterflickornas visa” och ”Damen i svart”. Mer bekanta är förstås ”Inbjudan till Bohuslän”, ”Nocturne”, ”Fragancia” och ”Så skimrande var aldrig havet”.

Men ensemblens program består av mer än sång. Till varje melodi har Torsökonstnären Kjell Fristedt gjort minst en målning, som ska visas på storbildsskärm. Dessutom medverkar dansgruppen Fiducia och som konferencier fungerar före detta körmedlemmen Hampus Johansson.

– Vi har skapat en helheT, som vi hoppas kunna framföra på andra ställen framöver, säger Anders Rosén.