17 feb 2015 17:53

18 feb 2015 07:08

Nu ska det bli långfilm om grottmänniskan Lasse

Teamet bakom filmen ”Falks grav” satsar nu på en ny lokal produktion från Skaraborg när de ger sig på att dramatisera ”Lasse i berget”, ett fascinerande livsöde från Kinnekulle.

Lasse i bergets grotta är en av sevärdheterna på Kinnekulle. Här kan man säga att Sveriges sista grottmänniska bodde, Lars Eriksson som föddes 1828 i Skälvum.

Som ung var han dräng på olika gårdar, sedan tog längtan efter jakt och ett friare liv överhanden och han murade en sorts stuga under ett uthängande klippblock. Där fanns både fönster och skorsten men under vintern var väggarna, bristfälligt täckta av tidningspapper, svarta av fukt.

Här bodde Lasse med sin fru Inga i nästan 30 år, hon band korgar och han jagade i skogarna. Inga dog 1908 och Lasse hämtades mer eller mindre med våld till fattighuset där han dog en aprildag 1910.

Fyra årstider

Nu ska alltså Lasse i bergets liv bli dramatiserad spelfilm och bakom projektet står Affekt film från Trollhättan. Där ingår producenten Johan Fågelström, med rötter i Tidaholm och regissören John Tornblad som är uppvuxen i Hjo. Manusförfattaren heter Ricard Schmidt och han bor i Lidköping.

– Vi är i planeringsfasen just nu och manusarbetet pågår. Vi kommer att spela in under fyra årstider och premiär blir det våren 2016, säger Johan.

– Det vore kul om den kunde visas på biografer här runt omkring.

Han berättar att man ännu inte hittat sina huvudrollsfigurer, så om det finns intresserade amatörskådisar (eller proffsiga dito) som vill grotta ned sig i den här historien under inspelningsåret går det bra att höra av sig till filmbolaget, förklarar Johan.

Lasse i bergets grotta är en av sevärdheterna på Kinnekulle. Här kan man säga att Sveriges sista grottmänniska bodde, Lars Eriksson som föddes 1828 i Skälvum.

Som ung var han dräng på olika gårdar, sedan tog längtan efter jakt och ett friare liv överhanden och han murade en sorts stuga under ett uthängande klippblock. Där fanns både fönster och skorsten men under vintern var väggarna, bristfälligt täckta av tidningspapper, svarta av fukt.

Här bodde Lasse med sin fru Inga i nästan 30 år, hon band korgar och han jagade i skogarna. Inga dog 1908 och Lasse hämtades mer eller mindre med våld till fattighuset där han dog en aprildag 1910.

Fyra årstider

Nu ska alltså Lasse i bergets liv bli dramatiserad spelfilm och bakom projektet står Affekt film från Trollhättan. Där ingår producenten Johan Fågelström, med rötter i Tidaholm och regissören John Tornblad som är uppvuxen i Hjo. Manusförfattaren heter Ricard Schmidt och han bor i Lidköping.

– Vi är i planeringsfasen just nu och manusarbetet pågår. Vi kommer att spela in under fyra årstider och premiär blir det våren 2016, säger Johan.

– Det vore kul om den kunde visas på biografer här runt omkring.

Han berättar att man ännu inte hittat sina huvudrollsfigurer, så om det finns intresserade amatörskådisar (eller proffsiga dito) som vill grotta ned sig i den här historien under inspelningsåret går det bra att höra av sig till filmbolaget, förklarar Johan.

  • C. Lundh