13 feb 2015 06:00

12 mar 2015 18:19

Omistligt för anglofiler

ROMAN

Rule, Britannia!

Johan Hakelius

Atlantis

Johan Hakelius uppmärksammades med goda recensioner efter ”Döda vita män”, en bok om excentriska britter. Nu följer han upp med flera fantastiska historier om personer, situationer och egenheter under 200 år av brittisk historia – inte minst ur den koloniala synvinkeln.

Det är imponerande vilka otroliga människoöden han snokat reda på. Ta lady Hester Stanhope till exempel, som mitt under Napoleonkrigen reste till Mellanöstern för att aldrig mer återvända till moderlandet.

I nästan tre decennier gick hon klädd som en man, rökte vattenpipa och umgicks med beduiner/rövarhövdingar.

Getrude Bell blev kungamakare i Jordanien och Irak och givetvis får också Lawrence av Arabien sina beskärda sidor i denna samling av orädda och äventyrslystna individer.

En närmast ovärderlig bok för alla anglofiler som i dag reser (lite enklare med Ryanair) till det gamla imperiets vagga och som fortfarande hittar nya spännande vrår och detaljer på det väldiga British museum.

Johan Hakelius uppmärksammades med goda recensioner efter ”Döda vita män”, en bok om excentriska britter. Nu följer han upp med flera fantastiska historier om personer, situationer och egenheter under 200 år av brittisk historia – inte minst ur den koloniala synvinkeln.

Det är imponerande vilka otroliga människoöden han snokat reda på. Ta lady Hester Stanhope till exempel, som mitt under Napoleonkrigen reste till Mellanöstern för att aldrig mer återvända till moderlandet.

I nästan tre decennier gick hon klädd som en man, rökte vattenpipa och umgicks med beduiner/rövarhövdingar.

Getrude Bell blev kungamakare i Jordanien och Irak och givetvis får också Lawrence av Arabien sina beskärda sidor i denna samling av orädda och äventyrslystna individer.

En närmast ovärderlig bok för alla anglofiler som i dag reser (lite enklare med Ryanair) till det gamla imperiets vagga och som fortfarande hittar nya spännande vrår och detaljer på det väldiga British museum.

  • C. Lundh