09 jan 2015 06:00

23 jan 2015 14:46

Egen stil som imponerar

Jordstorm
Mons Kallentoft
Forum

Flera svenska deckarförfattare är vidunderligt bra på att skapa spänning i världsklass. Några få, väldigt få, har dessutom en helt egen stil; det handlar om språkbehandling, förstås, men inte bara det. En egen stil kan också vara att med precis rytmkänsla avgöra vad som är viktigt att ha med i periferin – det som skapar kontexten vilken grundhandlingen rör sig i.

Mons Kallentoft tillhör de där få utvalda inser jag nu efter att ha läst den fjärde, eller om det är femte, boken om Malin Fors och hennes poliskollegor i Linköping.

En ensam halvgalning skickar meddelanden till polisen, små ledtrådar att nysta i för att förhoppningsvis komma närmare ett kidnappningsoffer som ligger levande begravd under jord. Tiden är knapp och nya offer kantar den blodfyllda utredningen.

Missa förresten inte författarens ”Food Junkie” från 2013 (finns i pocket). Lysande om matgalenskap på riktigt hög nivå.

Flera svenska deckarförfattare är vidunderligt bra på att skapa spänning i världsklass. Några få, väldigt få, har dessutom en helt egen stil; det handlar om språkbehandling, förstås, men inte bara det. En egen stil kan också vara att med precis rytmkänsla avgöra vad som är viktigt att ha med i periferin – det som skapar kontexten vilken grundhandlingen rör sig i.

Mons Kallentoft tillhör de där få utvalda inser jag nu efter att ha läst den fjärde, eller om det är femte, boken om Malin Fors och hennes poliskollegor i Linköping.

En ensam halvgalning skickar meddelanden till polisen, små ledtrådar att nysta i för att förhoppningsvis komma närmare ett kidnappningsoffer som ligger levande begravd under jord. Tiden är knapp och nya offer kantar den blodfyllda utredningen.

Missa förresten inte författarens ”Food Junkie” från 2013 (finns i pocket). Lysande om matgalenskap på riktigt hög nivå.

  • C. Lundh