05 dec 2014 06:00

23 jan 2015 14:45

Bra, men för mycket

Fokus på jobbet
Sara Hultman och Martin Ström
Natur och Kultur

Tillhör du dem som kan ha många bollar i luften samtidigt? Har du mejlkorgen öppen och hanterar e-posten allteftersom det kommer nya brev, på samma gång skriver på det som chefen väntar sig att du ska få färdigt och dessutom har ett öga på mobiltelefonen – ifall barnen hör av sig och vill ha hjälp med något?

Vissa kallar det multitasking – andra kallar det att vara splittrad. Författarna till boken ”Fokus på jobbet” ger med sin skrift en handbok i hur vi i stället för att göra allt på en gång kan fokusera på en sak i taget – och på det sättet arbeta mer effektivt. De menar att multitasking gör oss långsammare och mer stressade och att vi förlorar energi, presterar med sämre kvalitet, mår sämre och blir mindre kreativa.

Metoden de rekommenderar och instruerar läsaren i är mindfulness. Det handlar om att bli uppmärksam på och medveten om det som händer just nu – inom oss och utanför. Den förmågan kan tränas upp, och stora delar av boken går ut på just det. Eftersom det handlar om att kunna fokusera på jobbet vill det därför till att kunna öva på arbetsplatsen – kanske lättare sagt än gjort.

I grunden är det bra. Instruktionerna är enkla och kan användas även i andra sammanhang. Men, några av alla positiva exempel kunde ha skalats bort. Jag fattar ändå, liksom. Dessutom stör jag mig på den nästan religiösa tonen författarna har: Bara man följer mindfulness-guden blir allt bra ...

Tillhör du dem som kan ha många bollar i luften samtidigt? Har du mejlkorgen öppen och hanterar e-posten allteftersom det kommer nya brev, på samma gång skriver på det som chefen väntar sig att du ska få färdigt och dessutom har ett öga på mobiltelefonen – ifall barnen hör av sig och vill ha hjälp med något?

Vissa kallar det multitasking – andra kallar det att vara splittrad. Författarna till boken ”Fokus på jobbet” ger med sin skrift en handbok i hur vi i stället för att göra allt på en gång kan fokusera på en sak i taget – och på det sättet arbeta mer effektivt. De menar att multitasking gör oss långsammare och mer stressade och att vi förlorar energi, presterar med sämre kvalitet, mår sämre och blir mindre kreativa.

Metoden de rekommenderar och instruerar läsaren i är mindfulness. Det handlar om att bli uppmärksam på och medveten om det som händer just nu – inom oss och utanför. Den förmågan kan tränas upp, och stora delar av boken går ut på just det. Eftersom det handlar om att kunna fokusera på jobbet vill det därför till att kunna öva på arbetsplatsen – kanske lättare sagt än gjort.

I grunden är det bra. Instruktionerna är enkla och kan användas även i andra sammanhang. Men, några av alla positiva exempel kunde ha skalats bort. Jag fattar ändå, liksom. Dessutom stör jag mig på den nästan religiösa tonen författarna har: Bara man följer mindfulness-guden blir allt bra ...

  • Jenni Ahlin