06 nov 2014 19:00

23 jan 2015 14:44

Glaskonstnär gästar Stallet

KONST: Småländskt hantverk i öländska händer

När Mariestads konstförening har utställning på Stallet de närmaste veckorna är det med en gäst från Öland. Robert Huber Pettersson visar konstglas – resultatet av en passion.

Redan som tioåring började nu 47-åriga Robert Huber Pettersson ägna sig åt tredimensionell konst. Då i form av keramik. Hemma på Öland fanns goda möjligheter till utbildning i ämnet; såväl Paradisverkstaden som Capellagården hade Robert som elev på 1980-talet.

Men när han var 20 fann han ett annat material att skapa i: Glas.

Han arbetade tio år på Orrefors glasbruk och därefter lika länge som lärare på Riksglasskolan på samma ort. Förälskelsen i materialet har gjort att han från första kontakten med det formgivit, designat och ställt ut sina egna glaspjäser; numera som frilansande konstnär med utställningar såväl inom Sverige som i utlandet.

Utgångspunkten är Triberga på sydöstra Öland, där Robert bor och verkar ”bland kalksten och stockar” på släktgården Ateljé Oldergården.

Robert Huber Pettersson arbetar huvudsakligen i den så kallade graaltekniken, där han låter glaset få motiv såväl från den öländska naturen som från sagor han själv hittat på till sina barn.

Redan som tioåring började nu 47-åriga Robert Huber Pettersson ägna sig åt tredimensionell konst. Då i form av keramik. Hemma på Öland fanns goda möjligheter till utbildning i ämnet; såväl Paradisverkstaden som Capellagården hade Robert som elev på 1980-talet.

Men när han var 20 fann han ett annat material att skapa i: Glas.

Han arbetade tio år på Orrefors glasbruk och därefter lika länge som lärare på Riksglasskolan på samma ort. Förälskelsen i materialet har gjort att han från första kontakten med det formgivit, designat och ställt ut sina egna glaspjäser; numera som frilansande konstnär med utställningar såväl inom Sverige som i utlandet.

Utgångspunkten är Triberga på sydöstra Öland, där Robert bor och verkar ”bland kalksten och stockar” på släktgården Ateljé Oldergården.

Robert Huber Pettersson arbetar huvudsakligen i den så kallade graaltekniken, där han låter glaset få motiv såväl från den öländska naturen som från sagor han själv hittat på till sina barn.

  • Jenni Ahlin