16 okt 2014 18:13

23 jan 2015 14:43

Jan Fleischmanns bildjakt gav resultat

Ny bok om sällsynt kattdjur

I många dagar och skiftande väder har han vistats i Himalayas bergsmassiv, i sin strävan efter den perfekta bilden av snöleoparden. Inte konstigt att Jan Fleischmann känner sig lättad nu, när boken om det skygga djuret kommer ut.
Men ”färdig” med snöleoparden är han inte.

Fotografier av vilda djur har blivit något av ett signum för Jan Fleischmann. Nästa vecka släpps hans fjärde bok och dess titel ”Snöleopard” lämnar inget tvivel om vad den innehåller. Men det är långt ifrån bara djur.

MT-medarbetaren Jan Fleischmann fascineras visserligen av kattdjuren, men det är lika mycket omgivningarna som lockar honom till fjärran resmål. I det här fallet en del av bergskedjan Himalaya.

– Det är miljöerna där djuren bor, naturen, befolkningen, kulturen, säger han. Boken handlar mycket om det också.

Medförfattare

Jan har gjort boken tillsammans med Jonatan Borling från Karlstad. Det är intresset för vildmark i allmänhet, och för snöleoparden i synnerhet, som har förenat dem.

Arbetet med boken har pågått i 2,5 år, men Jans ”jakt” på djuret har varat längre än så. Åtta resor har det blivit; en till Kirgizistan, fem till Indien och två till Pakistan. Det är dock bara i Indien som han lyckats få bilder på snöleoparden.

Jan Fleischmann kan vara den svensk som sett flest vilda snöleoparder och han har bilder från de flesta av de 20 tillfällena. Ibland är det för långt avstånd och för svårt att upptäcka djuret i kameran. Väder och vind påverkar också.

– Det är inte självklart att man lyckas ta en bild, säger han.

Cykelsparksbra

I boken finns även ett antal fotografier som är tagna av Jonatan, antingen i Orsa rovdjurspark eller på Nordens Ark, men det framgår tydligt vilka det är, försäkrar Jan. Det är dock inte alltid lätt att få bra bilder i parker heller. Den fotbollsintresserade fotografen gör en målande jämförelse:

– Att få en bra bild i djurpark är som att sätta en straffspark. Att fotografera ett gående djur under blå himmel är som ett volleyskott i krysset. Att lyckas fånga ett jagande djur på bild är som om Zlatan skulle sätta en bicykleta i en VM-final.

Boksläpp på torsdag

– Syftet med boken är att berätta om den fantastiska miljön, och om djuret, säger Jan. Och förhoppningsvis att bidra till bevarandet av snöleoparden.

Nu är boken klar, vilket ger en känsla av lättnad och förväntan, berättar han. Releasefesten hålls i bokhandeln på torsdag – den internationella Snöleoparddagen.

Är han klar med snöleoparden sen?

– Jag vill inte bli färdig, säger Jan Fleischmann. Det vore lite som att bygga en båt och sedan aldrig använda den.

Fotografier av vilda djur har blivit något av ett signum för Jan Fleischmann. Nästa vecka släpps hans fjärde bok och dess titel ”Snöleopard” lämnar inget tvivel om vad den innehåller. Men det är långt ifrån bara djur.

MT-medarbetaren Jan Fleischmann fascineras visserligen av kattdjuren, men det är lika mycket omgivningarna som lockar honom till fjärran resmål. I det här fallet en del av bergskedjan Himalaya.

– Det är miljöerna där djuren bor, naturen, befolkningen, kulturen, säger han. Boken handlar mycket om det också.

Medförfattare

Jan har gjort boken tillsammans med Jonatan Borling från Karlstad. Det är intresset för vildmark i allmänhet, och för snöleoparden i synnerhet, som har förenat dem.

Arbetet med boken har pågått i 2,5 år, men Jans ”jakt” på djuret har varat längre än så. Åtta resor har det blivit; en till Kirgizistan, fem till Indien och två till Pakistan. Det är dock bara i Indien som han lyckats få bilder på snöleoparden.

Jan Fleischmann kan vara den svensk som sett flest vilda snöleoparder och han har bilder från de flesta av de 20 tillfällena. Ibland är det för långt avstånd och för svårt att upptäcka djuret i kameran. Väder och vind påverkar också.

– Det är inte självklart att man lyckas ta en bild, säger han.

Cykelsparksbra

I boken finns även ett antal fotografier som är tagna av Jonatan, antingen i Orsa rovdjurspark eller på Nordens Ark, men det framgår tydligt vilka det är, försäkrar Jan. Det är dock inte alltid lätt att få bra bilder i parker heller. Den fotbollsintresserade fotografen gör en målande jämförelse:

– Att få en bra bild i djurpark är som att sätta en straffspark. Att fotografera ett gående djur under blå himmel är som ett volleyskott i krysset. Att lyckas fånga ett jagande djur på bild är som om Zlatan skulle sätta en bicykleta i en VM-final.

Boksläpp på torsdag

– Syftet med boken är att berätta om den fantastiska miljön, och om djuret, säger Jan. Och förhoppningsvis att bidra till bevarandet av snöleoparden.

Nu är boken klar, vilket ger en känsla av lättnad och förväntan, berättar han. Releasefesten hålls i bokhandeln på torsdag – den internationella Snöleoparddagen.

Är han klar med snöleoparden sen?

– Jag vill inte bli färdig, säger Jan Fleischmann. Det vore lite som att bygga en båt och sedan aldrig använda den.

  • Jenni Ahlin

Jans böcker

1999: Vilda möten på en tusendels sekund.

2004: Levande vildmark.

2008: Jaguar, tiger, lejon, leopard. (Med Maria Veneke.)

2014: Snöleopard. (Med Jonatan Borling.)